Катарантус. І все, що потрібно знати про вирощування.

Катарантус. І все, що потрібно знати про вирощування.

Все про квіти

8 хв. 6614

 (0)    0

Зміст:

1. Посів катарантусу.

2. Пікірування катарантуса

3. Регулятори росту рослин

4. Шкідники та хвороби

 

Катарантус - це універсальна компактна квітка, вона добре почувається і в будинку, і в саду, і на клумбі, і в кашпо. Він буває, як кущовий, так і ампельний, різних кольорів.

Ампельні дуже часто можна зустріти в підвісних кошиках і кашпо, ще використовують для вертикального озеленення. Кущові більше використовують на клумбах або в будинку на вікнах.

Вирощувати катарантус з насіння дуже легко, тому що насіння достатньо великих розмірів і схожість їх може досягати 90%.

Рослина відноситься до сонцелюбних, він легко може перенести спеку і не боїться посухи і радувати цвітінням все літо.

1. Посів катарантусу.

Перед посівом насіння можна обробити додатково стимулятором. Наприклад, Епін-Екстра, Радіфарм, НВ-101, Циркон . Така обробка не завадить, а лише зробить сходи дружнішими і розсада буде стійкішою до різних захворювань.

Посів краще проводити в лотки, тому що на ранніх стадіях розвитку катарантус не потребує великих об'ємів грунту і це допоможе заощадити місце.

Грунт для посіву краще вибирати пухкий, але рH грунту повинен не перевищувати від 5.5 до 5,8. Використання ґрунту з такою кислотністю зменшить ймовірність появи кореневої гнилі. Для катарантуса це дуже важливо, оскільки найвразливіше місце в цій квітці - корінь.

Перед тим як зробити посів добре полийте грунт. Це допоможе підтримати 100% вологість ґрунту в ящику до появи сходів.

Після того як насіння посіяли необхідно присипати невеликим шаром ґрунту або вермікуліту. Це дасть можливість прикрити насіння від попадання на нього світла, а також забезпечити насіння від нестачі вологи. Насіння катарантуса має сходити у повній темряві - це одна з основних умов для якісних сходів.

Висіяне насіння потрібно накрити агроволокном або плівкою. Температура до проростання насіння має бути від 24 до 26°С.

При правильно витриманих умовах, сходи можуть з'явитися приблизно на сьомий день. Після того, як з'явилися сходи, можна поступово знижувати вологість грунту до 50%, а температуру до 20 - 23°С з метою економії. Але можна і не знижувати температуру, від цього квітка набагато краще і швидше розвиватиметься (при температурі від 24 до 25 ° С). Електропровідність ґрунту (ЕС) на початку вирощування має не перевищувати 0,5 - 0,75.

Після появи повноцінних сходів потрібно зробити першу профілактичну обробку проти кореневої гнилі та ризоктониоза, Магнікур Енерджі у концентрації 20 мл на 10 літрів води.

На чотирнадцятий день після посіву краще зробити підживлення, начиніть з невеликих доз і поступово збільшуйте, щоб підвищити рівень ЕС у ґрунті до 1-1.25.

Намагайтеся регулярно перевіряйте рівень кислотності ґрунту, тому як може з'явитися гриб Thielaviopsis, який підвищує рівень кислотності на 0,5 — 1. Це не бажано для катарантусу - може сильно загальмувати розвиток рослини на цій стадії.

На двадцятий день від сходів рослина закладає квіткові бруньки, за умови високого рівня освітленості (від 16 до 18 світлих годин щодня). У цей період не бажані жодні стреси, оскільки це вплине на швидкість зацвітання. За хороших умов квіткові бруньки з'являються на 36-70 день залежно від сорту катарантуса.

Сама рослина нейтрально відноситься до тривалості дня, тому можна вирощувати цілий рік. Але в зимовий період потребує додаткового освітлення.

Щоб катарантус добре і рясно цвів йому потрібно створити хороші умови: температура в межах 24 ° С і хороше освітлення.

Катарантус дуже любить тепло і світло, тому, коли температура вище 20°C, вона добре і швидко розвивається.

У перший місяць життя розсади дуже важлива незмінна кислотність ґрунту, яка повинна становити від 5.5 до 5.8 і вміст солей ЕС від 1,25 до 1,5.

На цій стадії розвитку рослина потребує азоту і калію, потрібно проводити підживлення комплексним добривом, наприклад, Майстер 15.5.30 або 17.6.18. І цим підвищити ЕС до потрібного показання.

Освітлення для катарантусу потрібно дати в загальній кількості 35000 л на день.

2. Пікірування катарантуса

За місяць після посіву настає найкращий час для пікірування катарантуса. Це можна зрозуміти за добре розвиненою кореневою системою рослини. Якщо корінь добре заповнив всю ємність із субстратом, то рослина потребує пересадки.

Найкращим варіантом субстрату для пересадки буде універсальний з кислотністю рН від 5.5 до 5.8 та з фракцією від 0 до 20.

Катарантус відноситься до тих культур, які добре переносять пікіровку і швидко відновлюються після неї. Але краще себе підстрахувати, поливши кореневим стимулятором таким як Радіфарм, тільки поліпшить процес приживлення на новому місці. Рослину можна посадити в касети на 77 осередків, або горщики з діаметром 10 см.

Поливи потрібно проводити помірні, у міру просихання ґрунту. Вода при цьому не має бути холодною. Оптимальна температура поливної води має відповідати температурі повітря у теплиці. Поливи краще проводити разом із підгодівлями в ранковий період. Після пікірування, коли рослина повністю прийнялася, можна поступово підвищити рівень EC в грунті до 1,7 - 2,0, використовуючи ті ж добрива з високим вмістом азоту та калію. На цьому етапі оптимальною є температура для вирощування від 24 до 25°С.

3. Регулятори росту рослин

Катарантус відноситься до кущових генетично компактних рослин і в додаткових обробках регуляторами росту (ретарданти) немає необхідності. Але для того, щоб отримати кущову продукцію високої якості, для цього не завадить прищипка та забезпечення рослин оптимальними умовами вирощування: висока температура, хороше освітлення, регулярні підживлення.

Якщо ж рослина потребує використання ретардантів, то в таких випадках використовують В-Nine (д. в. дамінозід) або його аналоги з невеликими дозами в концентрації 0,15 - 0,25%.

4. Шкідники та хвороби

Основні шкідники, яких можна зустріти на відстані - це павутинний кліщ, попелиця, щитівка, білокрилка, борошнистий червець. Кращими препаратами від цих шкідників на сьогоднішній день є: Масаї, Актофіт, Воліам Флексі, Актелік, Теппеки та інші.

Хвороби, на які найчастіше катарантус може захворіти - це прикоренева гниль, бура плямистість, фітофтора. Найчастіше для профілактики від таких захворювань використовують Фітоспорин, Триходермін, Превікур Енерджі, Магнікур Стар.

Вирощування кущових та ампельних видів катарантусу сильно не відрізняється. І тому дані рекомендації до вирощування можна застосовувати на всі види цієї рослини.

Добре себе зарекомендували види катарантусу такі як, Саншторм, Пацифіка, Титан, Кора, Тату з кущових та Медитер, Кора каскад з ампельних.

 

 

 

 (0)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook