Найкращі способи позбутися білокрилки.

Найкращі способи позбутися білокрилки.

Поради агро експертівЗахист рослин  

9 хв. 3421

 (1)    0

Зміст:

1. Що таке білокрилка.

2. Морфологічні ознаки.

3. Життєвий цикл білокрилки.

4. Ознаки по яких можна виявити заражені рослини.

5. Профілактика.

6. Дієві способи позбутися білокрилки.

Багато з нас знає як важко боротися з білокрилкою. Коли проходиш мимо рослини, а з неї вилітає "туча" біленької мошки. І що ви їй не робите і чим ви її знешкоджуєте нічого не допомагає, надовго позбутися надокучливої комахи. Для того, щоб позбутися білокрилки потрібно спочатку розібратися що це за комаха і її цикл життя.

1. Що таке білокрилка.

Білокрилка (алейройдіди) відноситься до сімейства дрібних рівнокрилих комах, яке об’єднує велику кількість видів. На даний час білокрилку можна зустріти в кожному регіоні України. Вона полюбляє як квіти (надвірні, кімнатні), городину (відкритий, закритий ґрунт), так і бур'яни. Вона може завдати шкоди живлячись соком рослини, при цьому виділяючи липку солодку масу на якій розмножуються сажкові гриби. Грибний наліт затрудняє дихати рослині і призводить до пригнічення розвитку її. Пошкоджені листки скручуються і підсихають. Але це не саме згубне для рослини. Білокрилка являється одним із головних переносників грибкових, вірусних хвороб більшість з яких не виліковні або майже не виліковні на даний час. Таких як: сіра гниль, вірус табачної мозаїки, вірус пожовтіння листя, скручення листя та ін. Найбільшої шкоди вона завдає городині (огіркам, томатам, салату, селері та ін.), а також декоративним квітам, рослинам (троянді, хризантемі, матіолі, цитрусові, фуксія, пеларгонія та ін.).

2. Морфологічні ознаки.

Існує величезна кількість видів цієї комахи, але довжина майже однакова від 0,13 до 0,3 см. Сама вона схожа на мошкару, але білого кольору. На поверхні тіла знаходяться дрібні темні плями, крил у білокрилки чотири, і вони складені хатинкою, на їх поверхні знаходяться пилоподібний білий наліт.

3. Життєвий цикл білокрилки

З білокрилкою дуже складно боротися тому що має здатність швидко виробляти стійкості до інсектицидів, та ще й розмножуються дуже швидко. За рік розвивається 10 - 12 поколінь, (можуть і більше) в закритому ґрунті, а в відкритому 4 - 5 поколінь. Одна самка відкладає приблизно 130 - 150 яєць. Тривалість розвитку одного покоління залежить від кліматичних умов. Вона полюбляє тепло і вологе повітря. При оптимальних умовах (температурі повітря 21 - 23 °С і відносній вологості повітря 63 - 75 %) складає 23 - 25 діб. 

З яєць з’являються молоді личинки (бродяжки). Вони рухливі та в якості харчування вони використовують сік рослини. Згодом вони прикріпляються з низу листа рослини. Личинки поступово ростуть і з часом вони стають опуклими, на верхній його поверхні утворюється восковий наліт. Під таким покровом, званим пупарія, личинка перестає харчуватися. На цій стадії білокрила найменш вразлива для біопрепаратів, агрохімікатів, ентомофагів. Відроджені через деякий час самки живуть приблизно місяць постійно відкладаючи яйця.

Зимує білокрила на стадії пупарія на опалому і старому листі. У другій половині літа, білокрила та що шкодить тепличним рослинам, може селитися на прилеглі до теплиці території. Але така комаха з настанням зими гине поза теплиці.

В закритому ґрунті білокрила поширюється через заражені рослини, з одягом, інструментами, а в літній час найчастіше з усього повітряними потоками й це може сягати велику відстань.

4. Ознаки по яких можна виявити заражені рослини.

При дотику до рослини з нього злітають мошки білого кольору, які схожі на дуже маленьку моль;

На нижній поверхні листя утворилися напівпрозорі лусочки - личинки шкідників;

На пагонах і листі утворюються хлоротичні плями жовтого кольору, а потім з’являється липкий наліт, який становить собою відходи життєдіяльності білокрилки;

Ріст і розвиток рослини сповільнюється.

5. Профілактика.

Для того, щоб контролювати розмноження білокрилки бажано мати постійні обробки біопрепаратами (Актофіт 100 мл + Битоксибактицилин 250 мл + Боверин 250 мл на 10 літрів води) доповнюючи систематичним спостереженням за допомогою пасток на липкій основі жовтого кольору. 

6. Дієві способи позбутися білокрилки.

При першій появі вогнищ шкідників потрібно додатково обробити культуру отрутохімікатом. Але на жаль ні один відомий препарат не допоможе при першій обробці (через те, що є стадія розвитку - пупарія). Для подолання цього шкідника буде доцільно дотримуватись трьох обробок з інтервалом у три дні з підбором різних по робочій дії інсектицидів.

У 2021 році частіше з усього позбутися білокрилки допомагали такі препарати як:

Назва

Склад діюча речовина

Дія препарату

Норма витрати препарату

Теппекі

флонімід 500 г/кг

препарат системно-контактної дії з транс-ламінарними властивостями. При обробці цим препаратом (дія настає вже через 30 хвилин) шкідника паралізує (дорослу особину та бродяжку) і протягом п'яти днів вони гинуть.

3, 4, 5 г на 10 літрів води

Аплауд

бупрофезин 250 г/л

Має контактну дію і ще додатково діє при поступовому випаровуванні в теплицях. Препарат діє на личинки внаслідок синтезу хітину комах, у момент линяння личинки. Знижує чисельність популяції наступного покоління шляхом впливу на життєздатність яєць, які відкладають дорослі комахи.

10 мл на 10 літрів води

Актора

тіаметокси 250 г/кг

системний інсектицид кишково-контактної дії та трансламінарних властивостей. При обробці діє на імаго та личинку. Препарат потрапляє у рослину і тим самим посилює захист від інших шкідників протягом 14 – 21 дня.

Полив 6 г на 10 літрів води;

обприскування 3 г на 10 літрів води

Воліам флексі

тіаметокси 200 г/л, хлорантраніліпрол 100 г/л

Завдяки складу інсектициду володіє широким спектром дії. Він діє на всі стадії розвитку білокрилки, окрім пупарію.

3 – 6 мл на 10 літрів води

Моспілан

ацетаміприд 200 г/кг

системної дії; ефективний проти дорослих комах, личинок і чинить пряму оцивідну дію на бродяжок

6 г на 10 літрів води

Мовенто

спіротетрамат 100 г/л

повної системної дії. Після обробки рослин, заражених білокрилкою, шкідник гине внаслідок зупинки росту та порушення процесу линьки (на стадії личинок), а також формування яєць (дорослої особини).

5 – 10 мл на 10 літрів води

Адмірал

пірипроксифен 100 г/л

цей інсектицид стерилізує дорослу особу білокрилки, а у личинок порушує процес переходу до наступної стадії розвитку

4 – 15 мл на 10 літрів води

Актеллік

піреміфос-метилу 500 г/л

інсекто-акарацид кишково-контактний з трансламінарною та фумігантною дією. На білокрилу діє на всі стадії розвитку, крім німфи.

25 мл на 10 літрів води

Конфідор Максі (Прованто Максі)

імідоклаприд 700 г/кг

Інсектицид діє проти широкого спектру шкідників. На білокрилку діє кишково-контактно, вражаючи нервову систему комахи.

2 – 3 г на 10 літрів води

 

   Для покращення дії в крайніх випадках використовуються бакові суміші: Теппекі + Моспілан; Аплауд + Моспілан; Аплауд + Балазо; Актара + Конфідор Максі. В такому разі інтервал між обприскуванням збільшується до п’яти днів, через те, що може виникнути пригнічення розвитку рослини шляхом черезмірноі кількості використання пестицидів.

Отже, для того, щоб виростити гарну рослину, яка б вам подобалася і приносила прибуток, краще завчасно піклуватись, щоб не появився шкідник, чим потім боротися зі самою білокрилкою і наслідками після її життєдіяльності.

 

 (1)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook