Тонкості вирощування віоли вітроокої великоквіткової

Тонкості вирощування віоли вітроокої великоквіткової

Все про квіти

9 хв. 1530

 (1)    0

ЗМІСТ:

1.ЯК ВИБРАТИ ГАРНЕ НАСІННЯ ВІОЛИ

2.КОЛИ СІЯТИ

3.ПОСІВ

4.ПЕРЕВАЛКА

5.ДОБРИВА

6.РЕГУЛЯТОРИ ЗРОСТАННЯ

7.ПІКІРОВКА В ГОРЩИКИ 

8.ВИСАДКА НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ

Багато хто з нас полюбляє віолу великоквіткову за її дуже великі квіти від 8 - 10 см, але виростити її не завжди виходило, то сходи погані, то випадати почне, то боліє розсада, то шкідник нападе, і тому подібне. 

В цій статті розглянемо всі тонкощі вирощування цієї гарної квітки та помилки які часто допускають при вирощуванні. 

1. ЯК ВИБРАТИ ГАРНЕ НАСІННЯ ВІОЛИ

Одне з головних правил це те що насіння при правильному зберіганні можна сіяти на протязі перших двох років. Далі енергія схожості втрачається і воно не проростає, або майже не з’являються сходи. При покупці насіннєвого матеріалу краще вибирайте магазини де продають проф. насіння, тобто насіння заграничного виробництва, тому що на даний час Україна не має гарних виробників насіння квітів. До повірених виробників відносяться Syngenta, Pan American seed, Benary, Sakata, KITANO та інші. Найпоширеніші гібриди віоли великоквіткової - це Колоссус, Мамут, Династія, Матрікс та інші. 

Після покупки насіння зберігати його краще в холодильнику у герметично закритому пакетику з застібкою (можна до двох місяців), утворюючи при цьому природні умови. 

2. КОЛИ СІЯТИ

Для того щоб правильно розрахувати час посіву квітів потрібно розуміти скільки часу вони розвиваються при оптимальних умовах. Від посіву до цвітіння проходить 10-12 тижнів, якщо сіяти на цвітіння в восени, та 11-14 тижнів - для весняного цвітіння віоли.

2. ПОСІВ

За добу до посіву пакет із насінням потрібно дістати із холодильника, але відкривати пакет потрібно безпосередньо перед сівбою, щоб на насінні не появлявся конденсат. Сіяти віолу потрібно в ящики з чистою , добре просіяною, вологою і пухкою торфосуміщу і накрить дуже тонким шаром вермикуліту, що допоможе підтримати необхідний рівень вологість. Посівний ящик накрити склом або плівкою. 

Торфосуміщу для посіву краще брати покупну адже в ній менш вірогідність надходження пагубної мікрофлори, яка не потрібна для посівів. Торфосуміщу для гарної розсади потрібна бути з кислотністю рH 5,5-5,8; електропровідністю EC <0.5, та фракцією 0 - 7 мм (більша фракція землі сповільнює розвиток кореневої системи). 

Світло не дуже потрібне посівам, але при використанні камери пророщування освітлення в 100-1000 люксів покращить якість сходів. Базова заправка торфу добривами при умов своєчасного пікірування не потрібна. Температура при сівбі 18-20°С (не вище!), вологість повітря 90 -100% (протягом перших 4 днів), а потім вологість повітря знижують до 60%. Субстрат має бути постійно зволожених але, не перезволоженим, важливо забезпечити хорошу аерацію коріння на протязі всьому періоду вирощування. Насіння не заглиблюють, а посівний ящик накривають склом або плівкою. Проростання триває близько 7 днів. Ще для поліпшення сходів після висіву віоли проводять обприскування не чистою водою, а з додаванням стимуляторів такі як Епін-екстра з розрахунку 1 ампула на 1,5 л води. 

Коли з'явиться сім'ядольне листя, нічна температура 18°С, а денна - 18 - 20°С. за мірою того, як сіянці стають міцнішими, можна знизити нічні температури до 15°С, що ініціює раннє цвітіння. Середньодобова температура 19°С. Віола невибаглива до тривалості дня, але рясному цвітінню сприяють інтенсивне освітлення та довгі дні, тому в зимово-весняний період вирощування бажане досвічування. Рівень освітленості 25000 - 30000 лк.

Для підживлення використовуйте добрива на основі кальцію. Для молодих сіянців використовуйте менші концентрації добрив, для більших більші. 

4.ПЕРЕВАЛКА

Рослина закладає квітконоси через 12-28 днів після посіву (стадія 3-5 справжніх листків) тому в цей час не

 бажані стреси для рослини.

Рослини готові до перевалки через 5-7 тижнів після посіву в касети на 288 місці. Для кращого укорінення проливайте Радіфармом (25 мл на 10 л води) після перевалки.

Використовуйте горщики 7-9 см і ґрунт на основі торфу з кислотністю pH: 5.5 - 5.8 електропровідністю ЕC: <1.5 – коренева система віоли чутлива до високого вмісту солей, тому не бажано перевищувати ЕС 1,5 (може приостановиться в рості). 

Продовжуйте вирощувати культуру при температурі 18-20 ° С, після того, як рослини добре укоріняться, знизіть температуру до 16 - 18 ° С вдень, 15 ° С вночі. Середньодобова температура 19°С. Рівень вологості – 50-60%. Забезпечте хорошу аерацію коріння.

Рівень освітленості 35000 лк - забезпечить рослинам додаткове досвітлення, що стимулює розгалуження кущика віоли.

5.ДОБРИВА

Для гарної розсади використовуйте комплексні добрива з великим вмістом фосфору (Мастер 13.40.13, 20.20.20 15 - 25 грам на 10 л води), обов'язково використовуйте добрива на основі кальцію. Безформне і

 зморщене листя вказує на нестачу кальцію. В цих випадках використовуйте нітрат кальція (Кальциніт 15 - 25 грам на 10 л води) під корінь або Брексіл кальція по листу (25 грам на 10 л води). Нестача бору можна визначити за зморщеним листям з потовщеннями на них, зупинкою розвитку верхнього листя одночасно з укорочуванням міждувузлів і з наростами бічних пагонів. Найчастіше недолік бору зустрічається в умовах теплої погоди з частими поливами. В таких випадках підсушують землю і використовуються препарати на основі бору, такі як Бороплюс ( 5 - 7 мл на 10 л води). 

6.РЕГУЛЯТОРИ ЗРОСТАННЯ

Застосування невеликих доз В-Nine (д.в. дамінозид) 2,500-5,000 рpm допоможе уникнути надмірного витягування рослин і зробить кущик компактним. Однак для отримання

 компактних рослин, найкраще додержуватись невисоких температур при вирощуванні у поєднанні з достатнім підтримуванням освітленості. На віолу також добре впливають застосування методу низьких температур - загартування. 

Віолу можна пробувати вирощувати до 8 березня як рослина горщика. Найбільш

підходящі  для такого вирощування серії Колосус та Дельта. Основна відмінність у Дельта, вона нейтральна до довжини дня. 

7.ПІКІРОВКА В ГОРЩИКИ

Проводити пікірування рекомендується по 1 рослині в горщик діаметром 7 см або по 3 рослини в горщик 10-11 см. При перевалкі використовувати торфосуміш пересадочна (фракція 0-20 мм, кислотність рH 5,5-5,8) з додаванням довготривалих добрив Осмокоту 12.7.19 , чи ЯраМіла 12.11.18 в розмірі 3 - 5 грам на літер землі. 

 При вирощуванні рослин до 8 березня рекомендується проводити посів віоли серії Дельта за 13-14 тижнів до бажаного часу цвітіння, а серії Колосус – за 15-16 тижнів. 

8.ВИСАДКА НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ 

Наприкінці весни - початку літа розсаду віоли потрібно висадити у відкритий ґрунт. Вона полюбляє як

 полутінь так і сонячні місця. Якщо посадити на сонці то у цьому випадку квіти будуть

яскраві, насичені та великі. Але якщо посадити в полутінь то віола буде квітнуть у 2 рази довше, ніж на сонці, тільки діаметр і кількість квіток  буде менше.

Процедури догляду залишаються такими ж: не перезволожувати ґрунт, використовувати комплексні мінеральні добрива з високим вмістом азота і калію (Мастер 15.5.30, Фертиплант 12.5.24), розпушувати і полоти землю.

Підгодовувати протягом літа через 2-2,5 тижня. Пам'ятайте, що віолу не можна підгодовувати свіжим гноєм. Він може завдати шкоди.

 (1)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook