Сидерат Фацелия 1 кг
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Насіння Фацелію 1 кг

В наявності

Знайшли дешевше?

При підписці на всі соціальні мережі дод.знижка +2%

Упаковка
Цена
Колличество
Сумма
1

150,00 грн. Без податку

150,00 грн. без податку

150,00 грн.
Код:
Security policy
(edit with the Customer Reassurance module)
Delivery policy
(edit with the Customer Reassurance module)
Return policy
(edit with the Customer Reassurance module)

Кожен пасічник мріє про великий урожай смачного і запашного меду.

Але для цього необхідно забезпечити бджіл достатньою кількістю нектару.

Допоможуть в такій ситуації медоносні рослини.

Це особлива група рослин, які здатні виробляти підвищену кількість нектару і пилку.

Фацелія - однорічна трав'яна рослина, яку сміливо можна зарахувати до лідерів по медовиробництва серед трав'янистих культур.

Медопродуктивність від 300 до 600 (а при сприятливих умовах - до тисячі) кілограмів меду з 1га.

Норма висіву. Фацелію краще висівати широкорядним способом з міжряддями в 45-60см. Норма висіву насіння при цьому посіві - 5-6кг, при рядовому 7-8кг на 1га. Глибина загортання насіння 2-2,5 см, при сухому грунті до 3 см.

Терміни посіву і час зацвітання
Для отримання медозбору, терміни посіву фацелії можуть бути різними, в залежності від бажаного терміну цвітіння. При цьому враховується, що фацелія зацвітає на 45-й день після посіву і цвіте до двох місяців. При різних термінах посіву може забезпечувати безперервне цвітіння протягом більш 2,5 місяці і хороший збір меду.

Цвітіння фацелії в другій половині червня. Так наприклад, для заповнення безвзятного періоду в другій половині червня фацелію висівають на початку травня. Можна висівати і під зиму (в середині жовтня) з таким розрахунком, щоб насіння восени не зійшли. Навесні ж з'являться ранні сходи, які забезпечать більш раннє цвітіння - в червні.

Цветіння фацелії в серпні. Для заповнення безвзяточного періоду в серпні фацелію висівають в середині червня.

Безперервне цвітіння фацелії 3 місяці. При посіві в кілька термінів, починаючи з ранньої весни і до липня, з проміжками в 15-20 днів, можна забезпечити безперервне цвітіння фацелії протягом 2,5-3 місяців (з третьої декади червня до середини вересня).

Оптимальна температура для виділення нектару. Квіти фацелії виділяють нектар, в якому міститься 25-55% цукру, причому менше його вранці, до 10 годин, а більше - в 2-6 годин вечора. Нектарники знаходяться в глибині квітки і покриті м'якими волосинками, тому що нектар, що виділяється там добре зберігається, а бджолам цілком доступний. Краще нектар виділяється при температурі повітря 24-28 ° і при гарній вологості грунту, що буває після теплих нічних дощів. При підвищенні температури до 30 ° і вище і зниженні до 16 ° виділення нектару зменшується, але не припиняється.

Час максимального виділення нектару. Квіти фацелії бджоли дуже добре відвідують з ранку і до вечора, але найбільше буває з 10-11 годин ранку до 4-5 годин вечора. Крім нектару бджоли збирають з фацелії і пилок темно-фіолетового кольору.

Особливості цвітіння. Цвітіння фацелії починається приблизно через 40 днів після висівання. Квіти розкриваються неодночасно, а послідовно, масове цвітіння починається через 15 - 20 днів після розкриття перших квіток. Тривалість періоду цвітіння - 40 - 50 днів, з червня по липень. Бджолярі висаджують медонос в кілька прийомів, домагаючись 3 - 4 періодів цвітіння за сезон.

Квіти фацелії мають високу нектаропродуктивність - до 5 мг за добу з однієї квітки. Нектар має приємний аромат і насичений цукрами (до 60% всієї маси), що привертає до фацелії велику кількість бджіл. Цвітіння триває весь світловий день і не припиняється після заходу, а на нектароносність не впливають погодні зміни або недолік вологи.

Вибір грунту для фацелії

Незважаючи на те, що фацелія вважається невибагливою культурою, її нектаропродуктивність багато в чому залежить від агротехніки вирощування.

Родюча земля. При розріджених посівах на легких родючих ґрунтах, чистих від бур'янів, при достатній вологості грунту на одній рослині розвивається до 13 тис. квітів. Кількість цукру в нектарі, що виділяється однією квіткою, в середньому доходило до 0,45 мг, а з одного гектара площі в таких умовах виділялося понад 400 кг цукру або 500 кг меду.

Виснаження грунту. Але при посіві на виснажених, погано оброблених засмічених грунтах, на сухих схилах фацелія зростає погано, заростає бур'янами, внаслідок чого па кожній рослині розвивається не більше 200 квітів. Причому, вони бувають дрібні, і нектару в них утворюється мало. Нектаропродуктивність з гектара в таких умовах складала всього 30-50 кг.

Фацелія може рости на чорноземах, суглинках, але краще на легких ґрунтах, багатих поживними речовинами. Вона дуже вимоглива до якості обробки грунту і чистоті її від бур'янів. Тому висівають фацелію по добре обробленому зябу або по парам. Хороший попередник для неї - проорані культури.

Посадка фацелії. Технологія
посадки. Для посіву треба мати насіння хорошої якості - чисті від бур'янів і нормальної схожості. Насіння слід висівати у вологий грунт, так як при посіві в сухий грунт і при тривалій відсутності опадів насіння можуть взагалі не зійти.

У зв'язку з цим в посушливих районах з лісостепу фацелію доцільно висівати тільки в травні до взятку, в липні і першій половині серпня. Для того, щоб забезпечити пізній взяток, в таких районах слід обробляти буркуном.

Медопродуктивність і врожайність насіння фацелії на виснажених посівах значно підвищують фосфорно-калійні і повні добрива, а також мікроелементи- бор і магній.

Догляд за посівами. Догляд за посівами полягає в основному в боротьбі з бур'янами. Цьому питанню слід приділяти велику увагу. Якщо прополку провести не можна, то бур'яни слід скошувати поверх сходів фацелії.

Коментарі (0)