Стратифікація насіння

Стратифікація насіння

Обираємо насіння разом

5 хв. 10

 (0)    0

Гадаємо ви часто могли бачити на упаковках з насінням, що для того аби перед пророщуванням насіння необхідно провести процес який зветься стратифікації. Для цього ми розповімо вам про цей процес що таке стратифікація насіння.

Отже, розпочнемо насіння у деяких з видів рослин можуть мати дуже тверду зовнішню оболонку і аби розпочалося руйнування даної оболонки їй необхідно розпочати пробудження ембріоного паростка, для цього насінині необхідно пройти буде тривалий період часу де вона знаходитиметься у вологому та прохолодному середовищі, воно сприятиме для насінин  активацію цього необхідного процесу. 

Стратифікація насіння - це так званий процес під час якого насіння одночасно піддається під вплив холодного та вологого середовища на протязі певного проміжку часу, для кожного з видів насіння необхідно дотримуватися періоду якого воно потребує для стратифікації.

Температура повітря як правило необхідна для стратифікації має бути віо 0 градусів до +5 градусів, без процесу заморожування. 

Стратифікація насіння - це непросто взяти та покласти необхідний вид сухого насіння до холодильника, або залишити його для стратифікації на вулиці. А необхідно саме вологе середовище але не мокре щоб було середовище і дотримання умов тривалої низької температури, але ж знову не заморожування насіння. 

Наприклад якщо це  насіння квітів, яким необхідно пройти процес стратифікації можна висіяти їх відразу ж у посудину у вологий підготовлений до посіву торф’яний субстрат.. Робити це необхідно десь в середині січня місяця. І винести до  неопалюваного сховища або в теплицю так щоб був дотриманий температурний режим без замерзання. В такому стані вони мають залишатися аж до кінця березня місяця. Потім за бажанням якщо хочете отримати раніше цвітіння можете занести одну партію для пророщування в будинок березні місяці, іншу партію лишити до природного тепла на вулиці для проростання в приміщенні теплиці.

Контейнери, не варто залишати під відкритим небом, для захисту, від механічного пошкодження сходів тваринами чи птахами.

Чи можливе промерзання якщо стратифікувати в неотопленому приміщенні?

Звісно що є, але це і є саме наявністю природного процесу який дає самий високий результат з проростання насіння під час стратифікації. 

Стратифікація в умовах холодильника.

В умовах холодильника можна провести стратифікацію на вологому ватному диску, який буде знаходитися в целофановому пакеті з вермикулітом, або ж торфом чи піском. Якщо у вас не має іншої змоги як розмістити в іншому місці і необхідно розміщувати ваше насіння лише в умовах холодильника то необхідно дотримуватися таких вимог:

  • субстрат для виконання чи це буде пісок, в якому змішують та висівають насіння, необхідно буде обов’язково стерилізувати методом прожарювання температурою. А контейнер чи зіп пакет має бути новим. А використовуваний ватний диск замочений кип’яченою водою.
  • насіннєвий матеріал перед процедурою розміщення у холодильнику необхідно знезаразити розчином можна використати хлоргексидин.
  • пакет або контейнер необхідно буде діставати та проводити провітрювання десь один раз в сім днів.

Необхідно робити вказані процедури, для того щоб уникнути запліснявілості та будь яких інших загрозливих патогенів, тому як стратифікація в умовах холодильника є відсутність доступу до матеріалу повітря, і створюються умови що будуть сприятливі для розвитку грибкових уражень що може призвести до загибелі самого насіння яке проходить стратифікацію.

Для стратифікації квітів достатньо всього 6-ти тижнів стратифікаційного процесу. Якщо заносите в тепле приміщення контейнер то  бажано це робити не надто різко, якщо у вас є можливість то бажано від 1 до 2 діб витримувати при температурі +10 градусів, така методика є правильнішою та кориснішою для умов проростання насіння. Тому що насіння яке набухло воно є живим, і воно ж звісно відчуває усі ці процеси зміни які йому проводять.

 (0)    0

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook