Сіра гниль ягід

Сіра гниль ягід

Захист рослин

7 хв. 17

 (0)    0

Сіра гниль ягід

Зміст:

1.      Сіра гниль ягід винограду

2.      Збудник сірої гнилі

3.      Перші ознаки захворювання

4.      Вплив сірої гнилі на продукцію

5.      Профілактика хвороби

6.      Візуальна діагностика

7.      Препарати для боротьби з сірою гниллю

Збудником сірої гнилі є спор гриба Botrytis cinerea. Його спосіб харчування відносять до групи факультативного сапрофіта, це означає що він має здатність паразитно розмножуватись на рослинах навіть після закінчення її росту, продовжує свій розвиток на відмерлих залишках рослини. На виноградові сіра гниль може вражати молоде пагіння, бруньки, провокувати прояв плямистості на листі. Грибкові спори легко вражають здорову рослину. 

Якщо весна має холодну та сиру погоду це перші передвісники зараження сірою гниллю ця погодна умова у поєднаннях з весняним заморозком працюють в парі. Якщо суха погодна умова повертається то в подальшому розвиток хвороби припиняється. Якщо сіра гниль уразила виноградні плоди, то такі плоди вважаються непридатними для транспортувань, а також на тривале зберігання грон.

Збудник що провокує сіру гниль:

Це хвороба яка може інфіковувати як виноградну лозу так і саму ягоду в складовій даної хвороби можуть бути замасковані й інші види грибкового ураження. Якщо потрібно виявити саме сіру гниль частинку зараженої рослини поміщають у вологе середовище до камери там витримується декілька годин у холодильнику за низької позитивнох температури (від +2 до + 5 градуси). За даної умови розростання іншої грибкової інфекції буде пригнічена, а збудники сірої гнилі будуть активно розвиватись під виглядом сіро-пухнастим нальотом.

Перша ознака сірої гнилі це:

  • на листі видніється бура плямистість з характерним сірим нальотом на поверхні;
  • при високих температурах заражений покрив листка починає в’яніння та починає засихати;
  • пошкоджена тканина на пагоні буріє і вкривається пухнастими, сірого забарвлення нальотом;
  • на одерев’янілих лозах спостерігається біла або світло жовті плями;
  • молоде суцвіття, яке зазнало ураження, набуває бурого кольору, починає сохнути, гнити, відмирать і відпадать;
  • якщо пошкоджені пагони, то в них порушується обмін поживної речовини, це призведе рослину до втрат пружності у внутрішній частині ягід, вони зменшуються в розмірі;
  • ягідки місцями стають фіолетовим кольором (втрачає зовнішній вигляд, робляться ягоди вялими та м’якими, робляться коричневими, та відмирають).

Сіра гниль її вплив на продукцію:

Наявності Botrytis під час збирання впливають на формування якостей в молодому вині: відбуваються деградації цукру, впливає на азотисту сполуку, змінюються баланси кислоти, виникають дефіцити у вітамінах, змінюються змісти лакказів, ферментів, що впливають на співвідношення барвника (червоне вино набуває коричневого забарвлення), знижується вміст терпену, що відповідає за фруктові аромати.

Які заходи потрібно робити для попередження сірої гнилі:

  • забезпечити гарний цикл провітрювання виноградників;
  • періодично робити проріджування кущів;
  • не допускати дотиків виноградних грон до поверхні грунту;
  • Коли настане осень необхідно перекопувати всю територію виноградників;
  • Робити ретельне прибирання території від різного відходу рештків рослин;
  • Спалювати все що прибрали наприклад опалі листки, лозу обрізану, всохлі рештки грон;
  • проводити раньо весняну обробку виноградним лозам бордоською рідиною.

Як проводити візуальну діагностику:

  • Пагони винограду. 

На однорічному здерев’янілому пагоні сіра гниль може провокувати появу знебарвлень та побіління луби (кори). Листовий покрий уражається дуже рідко. Некроз формується тільки за стійкої завищеної вологи та має чорні на вигляд безформні плями близько до жилочок на яких розвиватиметься збудник сірого нальоту.

  • Суцвіття винограду. 

При зараженнях на цвітінні відбуваються побуріння та опадання квіток винограду. За вологої погоди (або за умов вологої камери) на них утвориться нальот з сірим забарвленням.

  • Гребені винограду. 

Якщо заражаються гребені грон то в місцях ураження фарбується зеленувато буре забарвлення, за сприятливої умови частини які підпали під ураження починають відмирати, що призведе до опадання  частини грони або й цілої грони. Гниль на гребенях часто спостерігають після дуже вітряних негод, що призводить до їх механічного пошкодження, через які спорам гриба легко проникнути в тканину винограду.

  • Ягоди винограду.

Частий прояв зараження йде на ягоду, яка була пошкоджена гусеницею гронових листовійок або будь-якими іншими факторами. Заражена ягода на початку стає  пофарбована в сіро буре забарвлення. За високої вологої погоди уражена ягода покривається густим цільовим покривом сірого забарвлення.

Фунгіциди які допоможуть позбутися та попередити сіру гниль:

  • Світч: контактний (75 г/л ципродиніл, 250 г/л флудиоксонілу) 0.75-1.0 кг/га;
  • Хорус: контактний ( 750 г/кг ципродинілу ) 0,5–0,7 кг/га;
  • Луна експіріенс: системний ( флуопірам 200 г/л, тебуконазол 200 г/л) 0,35–0,75 л/га;
  • Коронет: системний ( тебуконазол 200 г/л трифлоксістробін 100 г/л) 0,6-1,0 л/га;
  • Топаз: системний ( пенконазол 100 г/ л) 0,125-0,6 л/га;
  • Ровраль: контактний ( іпродіон 500 г/кг) 0,75-1,0 кг/га;
  • Флінт Стар: системний ( трифлоксистробін 120 г/л піриметаніл 400 г/л ) 0,4 -,0,5 л/га;
  • Тельдор: системний ( фенгексамід 500 г/кг) 0,8-1,5 кг/га;

 (0)    0

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook