Нестача заліза – найчастіша причина хлорозу в культурних рослинах. Причини та способи лікування їх.

Нестача заліза – найчастіша причина хлорозу в культурних рослинах. Причини та способи лікування їх.

Поради агро експертівВсе про квіти  

10 хв. 1996

 (0)

 Зміст:

1. Симптоми прояву хлорозу при нестачі заліза.

2.Причини виникнення хлорозу сільськогосподарських та декоративних культур.

3. Основні чинники впливу доступність заліза для рослин.

4. Способи боротьби та профілактики з дефіцитом заліза.

 5. Основні рекомендації щодо профілактики прояву дефіциту заліза.

При втраті здорового вигляду та уповільнення росту рослин, найчастіше садівники-городники сприймають такі ознаки, як сигнал до застосування фітопрепаратів для захисту рослин.  При цьому забуваючи, що такі симптоми можуть свідчити не про початок захворювання рослин, а про брак мікроелементів у харчуванні.  Хлороз, що виник через дефіцит заліза – один із тих захворювань рослин, який не має інфекційної природи.  Це пов'язано з нестачею або недоступністю заліза у ґрунті.

 

 1. Симптоми прояву хлорозу при нестачі заліза.

 Найголовніший симптом, який свідчить про хлороз рослини - це світле, блідо-жовте листя.  При цьому жилки на листі довго залишаються зеленими.  Але коли нестача заліза наростає, воно теж починає блідніти, а хлороз розповзається по всій рослині.

 Першим сигналом який свідчить про проблему нестачі заліза, з'являється на молодому листі, що тільки з'явилося, а потім - на дорослому листі середнього ярусу.  Старе листя може довгий час залишатися з світло-зеленим забарвленням.  Однією з показних ознак  хлорозу на залізо, полягає в тому, що рослина може довго стояти з жовтим забарвленням, не скидаючи лист.  Тільки за умов важкого дефіциту відбувається відмирання листових тканин.

 Вищезгадані симптоми допомагають вчасно визначити нестачу заліза.  Але якщо не зробити потрібні підживлення та усунути дисбаланс, то це може вплинути на зниження загальної продуктивності рослин та якості врожаю.

 Дефіцит заліза впливає на:

      формування слабких та тонких пагонів, відмирання старих;

      утворення дрібних та слабких квіток, формування зав'язі буде повноцінним;

      рослина відставатиме у розвитку;

      можливе і передчасне старіння та опадання листя.

 Такі негативні наслідки пов'язані нерозривно з участю заліза у біологічних процесах розвитку рослинного організму.  Цей елемент має прямий вплив на процеси протікання фотосинтезу та синтезу хлорофілу, зеленого забарвлення листя.  Коли нестача заліза у рослині, то й знижується концентрація хлорофілу.

Часто симптоми залізного голодування плутають з магнієвим хлорозом.  Але якщо уважно розглянути ці два варіанти, то вони мають низку важливих відмінностей.  Нестача магнію в харчуванні починає проявлятися на нижньому старому листі, а хлороз проявляється плямами, які мають яскраво-жовте забарвлення, іноді помаранчеве, і в відносно недовгий проміжок часу уражаються некрозом (листя відмирають).

 Польові культури менше потребують заліза і тому легше переносять нестачу заліза в порівнянні з декоративними рослинами та плодовими насадженнями.

 

2.Причини виникнення хлорозу сільськогосподарських та декоративних культур.

 Найчастіше причиною виникнення залізистого хлорозу стає зниження доступності у харчуванні заліза для рослин.  Як правило, у ґрунті, заліза міститься у великій кількості, але більшість перебувають у сполуках недоступних для засвоєння рослиною, на відміну від кількості у ґрунті легкозасвоюваних.  Цьому сприяють певні умови, у яких залізо зв'язується у важкодоступні форми, що у результаті призводить до виникнення хлороза.

 

 3. Основні чинники впливу доступність заліза для рослин.

 Засвоєння рослиною заліза невелика, але його кількість у тканинах має бути достатньою для накопичення мінімально необхідної кількості, так званого, залишкового заліза.  Така кількість впливає активний функціональний стан процесів у рослині, який безпосередньо пов'язаний з утворенням хлорофілу.

 До основних негативних факторів, що впливають на доступність заліза для рослин, відносяться:

      поганий дренажґрунту і, як наслідок, перезволоження ґрунту;

      лужний ґрунт, надлишковий вміст солей;

      надлишковий вміст вапна, який теж призводить до залужування ґрунту;

      підвищений вміст фосфору.

 Прояв нестачі заліза частіше зустрічається на лужних (солонцюватих) грунтах, ніж на нейтральних або кислих грунтах.  Однак і на них поява хлорозу також можлива.

 До погіршення засвоєння рослинами заліза може призвести і надлишковий вміст у районі кореня таких мікроелементів як цинку, марганцю, нікелю, кобальту.

 Крім того, встановлено, що «схильність» до прояву хлорозу по-різному проявляється навіть у сортів рослин однієї й тієї ж родини.

 

4. Способи боротьби та профілактики з дефіцитом заліза.

 До усунення причин виникнення дефіцит заліза відноситься комплекс заходів, що передбачає внесення залізо вмісних добрив, що легко засвоюються.  При цьому єдиного методу, як боротися з хлорозом, немає.  Методи лікування та профілактики рослин та підвищення запасів доступного заліза залежать від характеристики ґрунту та умов вирощування в кожному господарстві та від того, наскільки висока потреба вирощуваних рослин у даному елементі.

 

 5. Основні рекомендації щодо профілактики прояву дефіциту заліза:

     в хелатних формах добрива ефективніше використовувати при позакореневих підживленнях (Брексил Fe, Хелат заліза та ін).  З метою профілактики достатньо однієї-двох обробок листової маси рослини, з лікувальною метою – потрібно провести чотири і більше обробок.  При цьому, після появи перших ознак, потрібно провести перше обприскування, а наступні – з періодичністю раз на сім днів.  Своєчасна діагностика та лікувальні обробки допоможуть швидко впоратися з поживним дисбалансом у рослин та відновлять зовнішній вигляд вегетативної маси;

      кореневі підживлення добре допоможуть впоратися при сильному хлорозі.  В основному внесення добрив у ґрунт відбувається у вигляді поливу розчином.  Для цієї мети можна використовувати як добрива в хелатній формі (Ферелін, Хелат заліза, та ін), так і залізний купорос (сульфат заліза), яким проводиться полив у пропорції 1,5 кг на 100 л води.

У залізному купоросі до складу входить залізо у вигляді двовалентного іона, який рослинами добре засвоюється.  Для нормального забезпечення рослин на різних ґрунтах можна і вносити в сухому вигляді змішуючи його при підготовці ґрунтосуміші.  При цьому важливо враховувати і недоліки залізного купоросу:

      надлишок заліза у ґрунті, який може бути сильним антагоністом, і може призвести до процесів придушення поглинання корінням інших не менш важливих мікроелементів;

      за умови нестачі вологи в ґрунті, таке підживлення буде мало ефективним;

      якщо грунтозміш погано приготовлена, і залишилися не розмішані частинки, це може призвести до опіків коріння рослин.

 Хелатні добрива в силу неабиякої вартості, як правило, частіше застосовуються в тепличних господарствах, при вирощуванні декоративних рослин або у відкритому грунті, для позакореневих підживлень.

 Також слід звернути увагу при доборі сортів та гібридів, які менш чутливі до нестачі заліза.  Як уже згадувалося, особливістю деяких із них часто є причиною високої чутливості рослин до нестачі заліза.  Такі сорти і гібриди, як правило, гірше піддаються лікуванню і погано відгукуються на заходи, що вживаються для усунення дефіциту заліза.  Надалі такі сорти та гібриди варто замінити на менш вибагливі.  Часто такі заходи дозволяють позбутися проблем хлорозу в майбутньому.

 Якщо рослини які вирощуються на кислих ґрунтах, мають симптоми дефіциту заліза, то в такому випадку можна збільшити органічний компонент у ґрунті, за рахунок внесення коров'яку, гноївки, гною.  Таким способом можна збільшити кількість розчинної сполуки заліза в грунті.  Але такий метод, водночас неефективний на солонцюватих ґрунтах і навіть може стати причиною прогресування залізистого хлорозу у декоративних рослин та фруктових дерев.

 

 (0)

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты