Біла іржа - хвороба хризантеми, яку складно побороти.

Біла іржа - хвороба хризантеми, яку складно побороти.

Все про квіти

10 хв. 1907

 (0)    0

 Зміст:

 

 1. Що таке бородавка?

 2. Як розпізнати захворювання?

 2.1 Симптоми на листях.

 2.2 Симптоми на приквітках, стеблах та квітах.

 3.  Профілактичні заходи та боротьба із захворюванням.

 

 Живі квіти – троянди, гвоздики, хризантеми та інші – вже багато років є важливим складником товарів міжнародної торгівлі.  Багато країн світу для власних потреб вирощують квіти самостійно або завозять їх з інших країн.  Деякі країни, навпаки, основну частину своїх квітів експортують.  Зокрема, Голландія є найбільшим у Європі експортером та імпортером живих квітів, рослин в горщиках та живців для подальшого вирощування.  Однією з найпопулярніших квіткових рослин, що вирощуються на продаж як в Україні, так і в усьому світі, є хризантеми.  Догляд за ними в процесі вирощування потребує певних умов, навичок та знань з агротехніки та захисту рослин.  Хвороби одна з головних проблем, що виникають при вирощуванні хризантем.

 1. Що таке "бородавка"?

 Серед хвороб хризантем виділяється біла іржа (у народі – "бородавка") – карантинне грибне захворювання, спричинене мікроміцетами Puccinia horiana Henn.

 Ця хвороба включена до Переліку регульованих шкідливих організмів.  Карантинні організми, завезені на територію України.  Р. horianа занесена до списку A2 Європейської та Середземноморської організації з карантину та захисту рослин (ЄPPO), а також до списку Євросоюзу (EU).  У багатьох країн світу ця хвороба також внесена до списків карантинних організмів (США, Канада, Ізраїль, Казахстан та ін.).

В Україні білу іржу хризантем зареєстрували 1986 року.  У багатьох країнах світу цю хворобу часто виявляють та перехоплюють, не дозволяючи їй поширитись, не виняток і Україна.  Біла іржа для нас не нова - іноді її помічають на імпортованих хризантемах (як на зрізі, так і на рослинах горщиків).

 Рослина, що зазвичай вражає біла іржа, - це великоквіткова хризантема (Chrysanthemum).  Шкідливий вплив хвороби пов'язане зі втратою декоративних якостей квітів при слабкому ураженні рослин.  Якщо сильне зараження, то хризантема гине протягом короткого проміжку часу.  У країнах, де вирощування хризантем має промислове значення, ця хвороба є надзвичайно небезпечною і за сприятливих умов може знищити до 80% квітів.  Особливо відчутними є втрати в умовах закритого ґрунту.  Слід також врахувати, що біла іржа вражає переважно відомі сорти хризантем, які часто культивуються квітникарів та широко вирощується у теплицях.  Це такі сорти, як: Вacardі, Anastasia, Alfredo Mauve, Polisade, Deily Mirol, Tom Pirs та інші.

 2. Як розпізнати захворювання?

 Гриб часто вражає листя, рідше стебла, квітконоси та квіти.

2.1 Симптоми на листі:

  • з верхнього боку листа – плями (від блідо-зеленого до жовтого кольору) діаметром до 5 мм, згодом вони збільшуються, їх центри темніють;
  • з нижньої сторони листа - опуклі воскові пустули (нарости) від світло-жовтого до рожевого кольору, пізніше вони стають білими;
  • листя засихає, закручуючи вниз, і рослина при цьому виглядає як обпалене.

 2.2 Симптоми на приквітках, стеблах та квітах:

  • при сильному зараженні на стеблах та приквітках з'являються соруси (групи спорангіїв);
  • на квітках – некротична крапчастість та поодинокі пустули.

 Відомо, що збудник білої іржі хризантем - це, на відміну від інших іржавих грибів, вузькоспеціалізований вид, який не має проміжного господаря.

 Повний цикл розвитку відбувається лише на хризантемах.  Хвороба може розвиватися широкому діапазоні температур від 4 до 36°С.  Однак оптимальними є температурі 18-28°С.

 Спори (в іржавих грибів переважно зимуючі спори) проростають, утворюючи мікроскопічні трубочки, що містять базидіоспори, які у свою чергу відокремлюються та розсіюються у повітрі з краплями вологи або повітряними потоками. Для утворення та вивільнення базидіоспори достатньо трьох годин сприятливих умов.  Потрапляючи на рослинні тканини, базидіоспори відразу проростають, утворюючи численні склоподібні міжклітинні гіфи та внутрішньоклітинні гаусторії.  Репродуктивні спори (базидіоспори) мають тонку оболонку та дуже чутливі до зниження вологості.  При відносній вологості повітря нижче 80% ці спори гинуть через 5 хвилин.  У відкритому ґрунті, при зимівлі на рослинних рештках, збудник витримує зниження температури до -22°С.

 Біла іржа щороку може вражати рослини з різною інтенсивністю.  Також можливе виникнення адаптації збудника до пестицидів, що потребує токсикологічного контролю фунгіцидів.

 На великих відстанях біла іржа хризантем може поширюватися під час перевезення інфікованих рослин.  На відстань до 1000 м спори збудника поширюються повітряними потоками, а також рослинними рештками або комахами.  У тепличних умовах спори гриба розсіюються із краплями води.  Швидкому поширенню захворювання сприяють загущені посадки та тепла волога погода.

 Інкубаційний період Р. horiana зазвичай триває 7-14 днів, за певних умов – довше.  Тому здорові на вигляд рослини не можуть бути гарантом безпеки, оскільки ця хвороба може існувати в прихованому вигляді та симптоми будуть помітні лише за сприятливих умов та ослаблення імунітету рослини.

 1997 р. білу іржу вперше зареєстрували в Закарпатській області.  Згодом вона вийшла за межі теплиць і була виявлена ​​на присадибних ділянках.  Однак після проведення карантинних заходів, а саме знищення уражених рослин, дезінфекції ґрунту та заборони висадки хризантем на заражених ділянках, розвиток та поширення захворювання вдалося зупинити.

 

 3.  Профілактичні заходи та боротьба із захворюванням.

 Ситуація з роками не змінилася, для профілактики та боротьби із захворюванням при вирощуванні дотримуються рекомендацій:

  • Для посадки необхідно використовувати лише здоровий матеріал.  Хворі рослини потрібно повністю, без усіляких залишків, видаляти із ґрунту, та спалювати.
  • Інші здорові на вигляд рослини слід обробити (особливо з нижньої сторони листка) препаратами, рекомендованими для боротьби з білою іржею.  Обробку краще проводити вранці або ввечері, коли температура нижче ніж вдень.
  • У маточниках хризантем, які закладають на зимове зберігання в теплицю, що не опалюється, знищувати інфекцію можна за допомогою обприскування 3-4% розчином мідного купоросу.  - Навесні, на початку проростання пагонів, потрібно провести повторну обробку цим препаратом.  Такі заходи виправдані, але завжди ефективні.

 Профілактичне обприскування рослин фунгіцидами є результативним, але дорожчим.

 На сьогоднішній день існує декілька видів дієвих речовин, які можна використовувати для боротьби з білою іржею.  У переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.  Є великий вибір фунгіцидів, створених на основі таких речовин, як: азоксистробін (Амістар Екстра), трифлоксистробін (Флінт старт, Магнікур старт), трифорину (Сапроль), тріадимефону (Байлетон), міклобутанілу (Камелот) та пропіконазолу (Тілт).

 Останні дослідження показали, що ефективність лікувальної дії, наприклад препарату Амістар Екстра 280 SC, становить 90-96%.

 Для своєчасного виявлення захворювання потрібно оглянути кожну, без винятку, рослину.  Оскільки біла іржа може вражати хризантеми протягом усього вегетаційного періоду, огляд квітів у закритому ґрунті рекомендується проводити не менше трьох разів у період: перший – через 2-3 тижні після посадки або появи сходів, другий – у середині періоду вегетації, а третій - перед зрізом  квітів.  У відкритому ґрунті двічі.

 Оскільки очистити зрізані квіти або рослини горщиків від збудника білої іржі будь-якими відомими способами знезараження неможливо, то дуже важливо не допускати придбання інфікованих рослин.  А ще потрібно дотримуватися елементарних карантинних правил і обмежень.  Навіть перевірений імпортний посадковий матеріал не бажано висаджувати поруч із виробничими ділянками (інфекція може бути прихована).

 (0)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook