Вплив недостатніх і підвищених доз добрив на квіти.

Вплив недостатніх і підвищених доз добрив на квіти.

Поради агро експертівКорисна інформація про різнеВсе про квіти  

11 хв. 1125

 (0)    0

Зміст:

1. Як добрива впливають на рослини?

2. Вплив засвоєння добрива у періоди розвитку.

3. Загальні рекомендації щодо удобрення поширених квіткових культур.

 

 Для повноцінного харчування та розвитку квітам, так як і іншим рослинам необхідні одні й ті самі макро та мікроелементи.  Різниця лише полягає у кількості, у пропорціях та у швидкості їх засвоєння протягом вегетаційного розвитку рослин.  Крім цього ефективність внесеного підживлення залежить не тільки від якості самого добрива (складу), але й від ряду факторів: світловий і температурний режим, вологість повітря та ґрунту, фізичний стан ґрунту та звичайно ж кислотність поливного розчину та ґрунту в цілому.  А оскільки вигонка відбувається в несприятливий для розвитку час (взимку, початок весни), то за якістю рослин можна не завжди визначити пряму залежність від харчування.

 1. Як добрива впливають на рослини?

 За способом дії добрив поділяються на:

 - Прямого впливу - це добрива після використання, яких рослина відразу ж отримує потрібне харчування, що сприяє кращому та прискореному розвитку.  До таких відносяться всі добре засвоювані мінеральні та органічні добрива, рідкі, хелатні, комплексні добрива та концентрати.

 - Непрямого впливу - вони діють не безпосередньо на рослину, а на поліпшення загальної якості ґрунту і зміну поживних речовин у ґрунті з важко засвоюваних форм, перетворюючи їх на легкозасвоювані.  До таких можна віднести сидерати, бактеріальні препарати, а також вапняні матеріали, які використовуються для зниження кислотності ґрунту.

 На цей раз розглянемо тільки добрива з прямим впливом.  Їх дія безпосередньо залежить від складу, вмісту та співвідношення кількості поживних речовин у них.  Це пов'язано з тим що, кожен із елементів виконує специфічну функцію і стимулює різні процеси у рослині і є незамінним елементом.

 Розглянемо, як впливає нестача та надлишок елементів на розвиток рослин:

 - азот (N) - основний елемент який відповідає за нарощування зеленої маси.  Він входить до складу нуклеїнових кислот, білків, хлорофілу, ферментів, більшості вітамінів та інших органічних сполук, без яких не можливий процес обміну речовин.  При азотному голодуванні рослини змінюють забарвлення із зеленого на світло жовтий, стебла стають тонкими і сповільнюється ріст рослини, листя стає дрібними і репродуктивні органи  погано розвиваються, рослина погано кущиться.

 Однак якщо квіти отримують надлишок азоту в харчуванні або його істотне переважання над іншими елементами, це призводить до надмірного нарощування зеленої маси та негативно впливає на закладання квітконосів, утворення бульб та цибулин;

-фосфор (Р) – елемент живлення який відповідає за процеси енергетичного та вуглеводного обміну, фотосинтезу та дихання, поділу та розмноження, синтезу органічних речовин (білка, цукру, крохмалю).  Фосфор відповідає за утворення кореневої системи, підвищує стійкість до низьких температур і посухи, і головна здатність його що, він відповідає за процеси цвітіння рослин.  При нестачі цього елемента на ранніх стадіях розвитку дуже страждає коренева система, рослина погано вкорінюється, рослина погано переносить пересадку.  На стадії бутонізації квіти виходять маленькими або не розвиваються зовсім.

 При надмірному фосфорному харчуванні супроводжується прискореним старінням рослин та активним утворенням репродуктивних органів.

 - калій (К) - мікроелемент відповідає за розмір і забарвлення кольорів.  Він сприяє підвищенню обводненості клітин та покращує в'язкість клітинного соку, тим самим нормалізуючи метаболізм.  За допомогою цих процесів піднімається спротив рослин при засухі.  Він також важливий для азотного та вуглеводного обміну, сприяє зміцненню стебел.  При недостатньому харчуванні калієм, рослини починають частіше хворіти, погіршується стійкість до морозів.

 При надлишку калію в підживленнях на стадії розсади квіти можуть відставати в зростанні. Але якщо підживлення в невеликому надлишку калій і азот рослини навпаки виходять приземисті, але з гарною надземною зеленою масою.  У період бутонізації, тобто формування квітів, надлишок калію лише покращує якість квітконосів (колір, розмір, кількість).

2. Вплив засвоєння добрива у періоди розвитку.

 У період від проростання насіння до повного розвитку куща квітів можна розділити на різні періоди:

 - коли рослина максимально швидко поглинає всі елементи живлення та інтенсивно розвивається надземна частина;

- період критичного поглинання - коли речовини поглинаються в невеликій кількості, але при дефіциті хоча б одного елемента живлення може призвести до різкого уповільнення обміну речовин, зниження росту та розвитку.

 Для більшості однорічних квітів і рослин (особливо на початковому етапі) в цілому режим харчування наступний:

 а) Після появи сходів, у початковий період росту, молоді рослини потребують комплексного харчування NPK.  Добрива в таких цілях повинні використовуватися з завищеним вмістом легкорозчинного фосфору, наприклад такі як 13.40.13, де 40 - це вміст фосфору.

 Для створення оптимального умов харчування, після появи двох справжніх листків у сіянців, починають додавати підживлення добривом у поливну воду.

б) Потреба в азоті різко зростає під час утворення надземної зеленої маси.  Тому в цей період, не чекаючи прояву азотного голодування, потрібно збільшувати кількість азоту в підживленнях і по листку і під корінь.

 в) У фазу утворення бутонів та у фазу цвітіння відбувається зниження рівня поглинання азоту та зростанням споживання калію та фосфору.  На цій стадії розвитку корінь досить добре розвинений і рослина потребує пересадки на постійне місце з більшим обсягом ґрунту.

 3. Загальні рекомендації щодо удобрення поширених квіткових культур.

 Багато покупних субстратів вже містять незначну кількість макроелементів, які розраховані на початковий період розвитку.  Тому постійне помірне внесення з поливом легких і потрібних для розвитку речовин, тільки покращить процеси розвитку рослин.

 Розглянемо, як створити сприятливі умови в підживлені для поширених квіткових культур.

1) Бегонія бульбова.

 Через специфічну кореневу систему рослини добре відгукується на внесення азотно-фосфорних комплексних добрив.

 Максимальний період поглинання припадає на фазу нарощування надземної частини, бутонізації і цвітіння.  У цей період воно має бути добре забезпечене збалансованим мінеральним добривом (NPK), але без надлишку азоту, що може призвести до інтенсивного нарощування бадилля, але нашкодить формуванню бульби.

 Благотворно на цвітіння впливає спільне підживлення добривами з додаванням стимулятор для збільшення квітів.

 2) Петунія

 Ця культура формує потужні кущі (при достатньому обсязі ґрунту) і потребує постійних підживлень.  Проте петунія добре реагує і на підживлення органікою.

Петунія також добре відгукується на позакореневі підживлення комплексними добривами з додаванням стимуляторів по типу Спідфол Аміно. Такі підживлення допоможуть наростити хорошу зелену масу.

3) Дихондра

 Після сходів розсади дихондра потребує посиленого азотного харчування, а під час максимального споживання (у фазу формування пагонів) - додаткового фосфору і калію.  Перед підготовкою до зими рекомендується підстригти черезмірну зелену масу і провести підживлення фосфорно-калійними добривами, це допоможе краще перезимувати рослині.

 4) Катарантус

 Оптимальне підгодовування полягає в застосуванні як і органіки так добрив з рівною кількістю азоту, фосфору та калію в період цвітіння.  Але потреба в азоті та калії набагато більша в період розвитку зеленої маси.

 Надмірні дози азоту згубно позначаються на термінах цвітіння під час закладання бутонів: утворюючи потужну гіллясту вегетативну масу, але відтягуючи період масового цвітіння.

 5) Лобулярія (аліссум)

 Позитивний вплив на наростання куща та якісного масового цвітіння надає у перших підживленнях фосфор та азот.  Квітка добре реагує на комплексні підживлення під час цвітіння в рівних пропорціях.  Щоб не допускати швидкого масового відцвітання куща, та утворення порожнин не допускається одностороннє харчування фосфорно-калійними підживленнями, тобто повинен завжди бути присутнім азот.

 Гідний ефект від внесення добрив під будь-які квіти та на різних стадіях розвитку досягається лише за умови дотримання низки інших агротехнічних заходів.  При належному догляді за рослиною, регулярних нормованих поливах та сприятливих температурних та світлових умовах застосування добрива обов'язково дає відчутний результат.

 (0)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook