Пестициди. Чому вони не завжди працюють?

Пестициди. Чому вони не завжди працюють?

Корисна інформація про різнеВирощування овочівЗахист рослин  

12 хв. 679

 (0)    0

 Зміст:

 1. Відсутність державної реєстрації.

 2. Неправильно розраховано дозування.

 3. Застосували у несприятливих умовах для дії препарату.

 4. Не до застосували.  Що це означає?

 5. Помилилися з вибором (з ким не буває).

 6. Препарат підібрали правильно, проте не врахували місце розташування патогенного організму на рослині (дія буде частковою).

 7. Застосували пестицид дуже рано або запізнилися з обробкою.

 8. Місце купівлі пестициду.

 9. Резистентність.

 10. Пестицид не потрібен.

 

 Трапляються випадки, коли пестициди не спрацьовують.  Чому так трапляється, в чому полягає причина не спрацьовування пестицидів, яких помилок ми припускаємо і чи можна це виправити?  Розберемося у всьому цьому.

 

 1. Відсутність державної реєстрації.

 На нашому ринку бувають такі препарати, які не мають державної реєстрації.  Тобто відсутні у державному каталозі пестицидів, препарат не пройшов реєстрацію у країні.  У таких випадках не варто очікувати від застосування чудес, скоріше навпаки, можна погіршити ситуацію.  До складу пестициду може входити речовини, які можуть мати токсичність для рослин, людини, тварин і так далі.  Перед покупкою переконайтесь у наявності у препарату актуального номера держ.  реєстрації (загляньте в каталог і порівняйте інформацію на товарній етикетці, склад, дозування тощо).

 

 2. Неправильно розраховано дозування.

 Часто буває при використанні в особисті господарства препаратів для полів або була використана суміш препаратів (так звана бакова суміш), які при змішуванні втрачають свою ефективність (часто буває при покупці вже готових «чудо» сумішей з рук або самостійних «експериментів»).  Якщо ви не впевнені, що препарати можна змішувати, застосуйте їх окремо або купіть готову суміш від перевіреного виробника.

 

3. Застосували у несприятливих умовах для дії препарату.

 Було надто спекотно, холодно, пішов дощ і змив весь препарат чи основну його частину, на сонці – часта помилка при застосуванні стимуляторів росту (типу Епіна-Екстра), діючі речовини яких на сонячному світлі руйнуються.

 

 4. Не до застосували.  Що це означає?

 Чи не провели потрібну кількість обробок.  Якщо виробник вказав 2-3 і більше обробки, він це зробив недаремно!  Потрібно провести їх, навіть якщо ви думаєте, що після однієї обробки ви перемогли всіх (хвороба відступила, комахи зникли).  Наведу в приклад: комах, які на момент обробки, могли ще не все вилупиться з яєць (а препарат який Ви використовували кишковий або контактний, він не має токсичності для яєць).  Отже, коли з яєць вилупиться молодняк, буде друга хвиля, від якої виробником передбачені повторні обробки.  Повторні обробки від грибкових захворювань можуть бути пов'язані з циклом розвитку гриба і з часом, коли можливе повторне зараження та розліт спор. Наприклад, ви обробили яблуні від парші один раз, а Ваші сусіди не обробляли, і спори можуть протягом деякого часу (близько 10 днів залежно від погоди) прилетіти до Вас до саду. Тому, якщо Ви проведете повторні обробки, ризик подібного повторного зараження значно знизиться.

 Є грибні хвороби, для яких характерно регулярне (до 5-10 разів) спороутворення за сезон.  Тут точно не обійтися без постійних обробок, якщо хвороба вже зустрічалася на вашій ділянці (борошняна роса, іржа у певних стадіях та ін.).

 Пожаднічали з витратою робочого розчину препарату.  Злегка обприскали рослини або обробили лише там, де явно хворіє.  Це часті помилки при хворобах рослин у живій огорожі або при вирощуванні монокультури.  Коли обробили лише там, де є симптоми, а хвороба продовжує поширюватись сусідніми рослинами.  Або, часто скарга, що не можуть перемогти Фітовермом павутинного кліща в домашніх умовах (думають, що препарат викликає резистентність у цих павукоподібних, а це не так).  Часто вся справа у витраті препарату.  Адже для перемоги необхідно практично викупати рослину, щоб розчин потрапив у всі тріщини і "складочки" і рослини, і поверхні ґрунту і поверхні на якій стоїть контейнер, інакше кліщі, що вижили, швидко відновлять популяцію.

 

5. Помилилися з вибором (з ким не буває)

 Тут можливі варіанти:

 - препарат, який використовували, не діє на даний шкідливий організм;

 - вибрали фунгіцид (препарат від патогенних грибів) замість інсектициду для боротьби з комахами;

 - вибрали інсектицид для боротьби з кліщами (замість акарициду чи інсекто-акарициду).

 - взяли фунгіцид для боротьби із бактеріальною інфекцією;

 - вибрали інсектицид, який добре справляється з шкідниками, що смокчуть (наприклад, попелиця), але малоефективний проти листогризучих (наприклад, личинки пильщика);

 - неправильно підібрали препарат на вигляд впливу на шкідливий організм.  Наприклад, взяли контактний або контактно-кишковий (діє тільки у разі прямого контакту або при поїданні шкідником) препарат для боротьби з комахами, які живуть усередині рослини (мінуючі мухи, молі і т.д.).  Діюча речовина такого препарату не досягне мети, тому що не проникне всередину рослини.  В даному випадку, потрібно брати препарат, що володіє системною дією, який, проникаючи в рослину, робить його токсичним для комахи, що харчується його соками і тканинами зсередини;

 - те саме справедливо для грибів-патогенів рослин, є ті, що мешкають на поверхні рослин (наприклад, борошниста роса) і ті, що живуть всередині (наприклад, моніліоз, Альтернаріоз, тафрина і т.д.).

 

 6. Препарат підібрали правильно, проте не врахували місце розташування патогенного організму на рослині (дія буде частковою).

 Наприклад, взяли прекрасний препарат Фітоверм від попелиці чи цикадок, а він чомусь практично не спрацював, або взяли контактний препарат від хибної борошнистої роси та численні обробки не призвели до викорінення хвороби.  А чому?  Тому, що при проведенні обробок не було приділено належної уваги нижній стороні листка. Саме там у першому випадку знаходиться основна частина комах та їх личинок, а у другому розташовані конідії гриба, якими здійснюється повторне зараження рослин.

 

7. Застосували пестицид занадто рано або запізнилися з обробкою:

 - Рано

 Наприклад, коли завчасно навесні обробляють рослини від комах, а внаслідок несприятливих погодних умов (холодно) комахи затримуються з вильотом/вилупленням.

 Або обробили хвойні рослини від зимового шутти (перед тим, як ляже сніг), а в небесній канцелярії вирішили продовжити теплу осінь.

 Тут потрібно, або змінювати терміни застосування, або не лінуватися з повторною обробкою, або використовувати препарати, що довго «живуть» на рослині або в рослині.

 

 - Пізно

 З багатьма хворобами та шкідниками вкрай важливо не запізнитися з обробками, щоб отримати добрий результат.  Наприклад, основне лікування практично всіх захворювань плодових дерев потрібно починати не влітку, а вже на стадії розпускання листя.  Протягом вегетації лише підтримувати одержані результати.

 З деякими шкідниками так само.  Наприклад, яблуневого квіткоїда або ірисову квітницю потрібно встигнути знищити до того, як вони встигнуть відкласти яйця в квіти, і таким чином знищити зав'язь і квітку відповідно.

 Шкідників, які влітку розбігаються по всьому саду (типу яблуневого квіткоїда), дають багато поколінь за сезон і можуть збільшувати свою чисельність у геометричній прогресії (типу яблуневої або смородинової попелиці), набагато простіше знищити на початку їх розвитку, поки вони нечисленні і сконцентровані на одному  -двох рослинах (наприклад, яблуневий квіткоїд спочатку на яблуні, а з середини червня шукай його по всьому саду).

 8. Місце купівлі пестициду.

 Дуже часто проходячи повз стихійні ринки, ми зустрічаємо продаж пестициду і купуємо там, тому що немає часу заглянути в спеціалізований магазин.  І в цьому ми припускаємося ще однієї великої помилки.  Пестициди також потребують умов зберігання, температури.  Наприклад, мало хто замислюється, як препарати зберігаються взимку, коли є більша ймовірність промерзання, або влітку, коли температура буває вище 25°С.

 

9. Резистентність.

 Найскладніша історія, коли до препарату, який Ви взяли, у патогенного організму вироблена стійкість, тобто препарат на шкідливий організм не подіє зовсім або подіє незначно.  Це часто зустрічається при застосуванні деяких піретроїдів проти комах, які дають багато поколінь за сезон (білокрилка, попелиця, трипси тощо) і при застосуванні триазолів проти грибних захворювань.

 У цьому випадку необхідно змінювати препарат, а іноді і клас застосовуваних препаратів (наприклад, у разі виникнення резистентності до піретрину).

 Це можна з'ясувати лише дослідним шляхом, попередньо виключивши з можливих причин усі перелічені вище варіанти.

 Вирішенням цієї проблеми може бути зміна препарату (зміна діючої речовини в рамках однієї групи) або зміна групи, з якої був обраний препарат (наприклад, зміна триазолів на стробілурини).

 

 10. Пестицид не потрібен.

 Багато хто зневіряється в дії препаратів, коли застосовують їх при неінфекційних захворюваннях (природно пестициди тут безсилі), наприклад, пов'язаних з несприятливими умовами середовища або з дефіцитом елементів живлення (це дуже часто трапляється, коли вже всім що завгодно пролили та обприскали, а рослина просто  треба було підгодувати).

 Оскільки у застосуванні пестицидів багато нюансів перед початком використання важливо не лише ознайомитися з інструкцією та заглянути до державного каталогу, а й звернутися за консультацією до фахівця.  Особливо якщо Вам потрібно скласти схему обробки Вашого саду/городу на поточний сезон, і Ви зацікавлені зробити це максимально ефективно, безпечно для навколишнього середовища і не витратити купу грошей на купу різних препаратів, а обмежиться необхідним мінімумом.

 (0)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook