Запилення плодових овочевих та ягідних культур

Запилення плодових овочевих та ягідних культур

Захист рослин

6 хв. 25

 (0)    0

Зміст

  1. Процес запилення
  2. Фактори, що впливають на недостатнє запилення
  3. Види запилення: самозапилення, перехресне запилення
  4. Способи запилення: вітрозапилення, запилення комахами, штучне запилення
  5. Фактори, що впливають на запилення
  6. Препарати для покращення запилення

Пилок, був сформований у пильничках, після процесу дозрівання починає виділятися та повинен потрапити з тичинки ( це чоловічий орган) до маточки рослини (це жіночий орган). Так у квітки відбувається процес, під час якого зародок насінини та ендосперма формує повноцінну насінинку. В свою чергу насінина, починає стимулювати навколишню оболонку тканину до процесу розвитку, з цього починається формуватися сам плід. Без самої насінини плід у рослини зазвичай не може утворюватись, окрім партенокарпічного виду рослин.

Які фактори спостерігаються при недостатньому запиленні:

Процес зав’язування плоду у рослини. Якщо на рослині квітки недостатньо запилилась, плідова маса не зав’яжеться повною мірою або ж почне опадати ще маленькою. Чим краще пройшов процес запилення, тим більше ви отримаєте плодової маси, яку зможете зібрати в кінці вегетаційний періоду.

Розміри плоду. Насіння в середині плоду стимулює в тканині плодів яка є зовнішнього боку і ці тканини виробляють гормон росту (гормон гібереліну або ауксину), цей процес призводить у рослини до нарощення м’якоті у плодів. Тобто можна ще раз підкреслити, що чим якісніше запилення тим буде більша кількість насіння, що сприятиме до більш якісних плодів на рослині.

Термін зберігання плодів. Насіння яке знаходиться в плодові стимулює до навколоплідної тканини акумуляційні мікроелементи кальцію, він сприяє процесу формування шкірки, також підвищує стійкість до захворювань, які проявляються вже під час зберігання плодів у сховищах.

Форма у плодової маси. Якщо плід на рослині недостатньо був запилений, він виросте частково, або буде не гарної форми, буде деформований. Наприклад, якщо це кісточкові плоди, це може призводити до несиметричності плодів які будуть у кінцевій продукції по завершенні росту, або ж такі плоди будуть значно менші за розміром.

Скорочення в термінах збирання готового врожаю. 

Якісни процес запилення сприятиме більш до рівномірного дозрівання плодів. Тобто за такої умови плоди на рослині достигатимуть однорідно та не цей процес затратиться менший та коротший термін за часом.

Квіти на рослині поділяють на декілька типів чоловічий тип, та жіночий тип. та не роздільностатеві ( тобто досконалий тип). Не роздільно статевий тип притаманний клубниці, лохині, та всім твердо плідлодним культурам та які мають кісточку. Зазвичай даний вид культур вважається самозапильними рослинами: так як пилок з однієї квіточки може здійснити запліднення ж і у квіточки маточку. Так як для багатьох сільськогосподарських культур такі квітки є самостерильні, вона не може  самозапилиться. Тому для рослини пилок з інших рослин – є життєвонеобхідним. Крім вище згаданих, рослин є ще однодомні рослини, які мають чоловічі квіточки та жіночі квіточки і вони розміщені на оній і тій рослині одночасно ( цими рослинами є гарбузи, кавун, огірки,), і є дводомні рослини, коли чоловічі та жіночі квіточки розміщені на окремих рослинах (цими рослинами є ківі). 

Також існує перехідна форма запилення.

Цими формами запилення є: самозапилений та перехресний вид запилення рослин. Самозапилений процес – це процесмзапилення, коли відбувається перенесення пилку у межах простору з однієї квіточки та переноситься він з тичинки на маточку тії ж квіточки. 

Під час процесу що зветься перехресне запилення відбувається процес перенесення пилку однієї квіточки рослини на іншу квіточку іншої рослинки також ж самого роду.

У природі існує механізм, який сприяє процесу з запилення рослини, саме такі фактори:

Процес запилення рослини вітром – такий метод перенесить пилок та стимулює процес самозапилення рослини та процес перехресного запилення рослини, сюди входять плодові  культури;

Процес запилення рослини комахами - в основному проводять запилення бджоли, джмелі, запилюють вони як овочеві культури так і садові дерева та квіти;

Процес штучного запилення рослин - проводять таке запилення шляхом використання спеціальних гормонів, які механічно подразнюють рослину до запилення;

На запилення впливають також фектори:

  • момент самого процесу запилення;
  • якість самої квітки;
  • якість та проростання в квітку пилку;
  • доступність у рослини її яйцеклітини;
  • кліматична умова – температура повітря, вологість повітря;

Препарати які можна використати для запилення:

 (0)    0

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook