Осіння обробка саду

Осіння обробка саду

Захист рослин

9 хв. 1645

 (0)    0

Зміст:

1. Шкідники та хвороби яких краще позбутися восени.

2. Як підготувати сад до зими.

3. Осіннє підживлення рослин.

4. Коли та чим обробити сад?

 

Жовтень і Листопад - це саме той час коли потрібно підготувати сад до зимівлі. Тому хочеться нагадати про необхідність осіннього обприскування жителів саду - дерев, та кущів, щоб на наступний рік вони Вас порадували гарним врожаєм.

1. Шкідники та хвороби яких краще позбутися восени.

Найпопулярніші ягідні та фруктові культури, які можна зустріти в наших садах – це різні кущі такі як, смородина, аґрус, малина, виноград, та дерева яблуні, груші, слива, черешня, персик.

Велику шкоду плодовим деревам завдають:

- грибкові хвороби у вигляді парші, кокомікоз, фітофтороз, кучерявості листя що знаходяться в опалих листках та плодах;

- шкідники, що смокчуть: попелиця, кліщі, медяниця;

- листогризучі шкідники типу вишневої мухи, ведмедиць, коконопряд, білянок;

- довгоносики, косарі, та трубковерти, що вражають плодові дерева.

 Для ягідних чагарників небезпечні збудники хвороб та шкідники:

- каліфорнійська щитівка, що вражає смородину, малину, аґрус;

- різноманітні види попелиці, кліщі, малинові жуки;

- стеблові нематоди, малина галиця, склівка.

Восени, під час тривалої теплої та вологої погоди плодові бруньки садових рослин можуть уражатися бактеріальною та грибковою інфекцією, яка проникає і в численні тріщини кори та в місцях відриву листя. Також в цей час крім розмноження інфекції, на опалих листках, в землі, в корі та під корою починають ховатися на зимівлю шкідники, спори грибів. Тому для знищення "сплячої інфекції", шкідників необхідна якісна обробка саду - "після скиду листя".

2. Як підготувати сад до зими.

Для гарної зимівлі рослин потрібно вжити ряд певних заходів, а саме:

1) Опале листя та бур'яни прибрати з під дерева та кущів (його краще закомпостувати). В них можуть зимувати спори патогенних грибів та шкідники.

2) Прибрати стару кору, зішкребти лишайники та мох металевою щіткою, та обробити відкриті рани садовим варом або садовою фарбою. На кущах прибрати сухе та хворе гілля.

3) Перекопати обережно ґрунт гострою лопатою в глибину 10 -15 см по проекції крони дерев і кущів, не пошкодивши при цьому коріння рослини.

4) Підживити рослини фосфорно-калійними добривами. Це допоможе зміцнити імунітет рослини, та підготує до холодів.

5) Пролити перекопану землю від шкідників та хвороб.

6) Щоб додатково захистити дерева перед зимою, потрібно побілити стовбур дорослих дерев. Ця обробка допоможе вберегти дерева від морозобоїн, сонячних опіків, шкідників та гризунів.

7) Обробити весь садок від шкідників і хвороб.

3. Осіннє підживлення рослин.

Внесення осінніх добрив допоможе не лише краще перезимувати рослинам, а і є основною складовою отримання гарного врожаю в наступному році. Тобто від того, як ви підживили рослини восени буде залежати цвітіння і плодоношення в наступному сезоні.

Складова всіх осінніх добрив майже однакова:

  • Калій - впливає на цвітіння, зав'язь, плодоношення, а також підвищує цукристість плодів, сприяє зимостійкості рослин;
  • Фосфор - впливає на ріст кореневої системи, підвищує стійкість рослин до несприятливих погодних умов;
  • Мікроелементи - підвищують імунітет рослин.

Відмінність всіх добрив залежить від доступності поживних речовин (добрива частково випадають в осад), від того, який відсоток добрива засвоюється рослиною, а також, як довго воно може підживлювати рослину - пролонгованість дії. Від цих складових і залежить його ефективність, від цього формується ціна.

Рекомендуємо звернути увагу на такі осінні добрива:

"Професійне осіннє добриво NPK 10.20. 20"- гранульоване добриво, поживні елементи засвоюються майже повністю, термін дії добрива - 1-1,5 місяці. Можна використовувати для підживлення всього саду, та підходить для городніх культур.

"Osmocote"- гранульоване, професійне добриво, належить до категорії розумних добрив - всі поживні елементи вивільняються в залежності від потреб рослин в певний період. Термін дії добрива - до 6 місяців, залежно від формули, під всі культури, особливо під молоді саджанці, декоративних і плодових рослин.

"Agrecol" - без азотне, гранульоване, напівпрофесійне добриво, поживні елементи засвоюються майже повністю, термін дії добрива 1-1,5 місяці. Підходить для всього саду, але найкращий результат показує при внесенні під декоративні рослини, головне призначення укріплення рослин з метою їх кращої зимівлі!

"YaraMila" - гранульоване, професійне добриво, належить до розумних добрив. Поживні елементи вивільняються поступово, засвоюються повністю, термін дії добрива - 2-3,5 місяці. Підходить для всіх культур, як для саду, так і для городу.

"Екоплант" - гранульоване добриво природного походження, виготовлене на основі попелу соняшника, з підвищеним вмістом калію та мікроелементів. Підходить під всі культури - квіти, плодові рослини, городні культури, а також під перекопування. Найкращий результат показує на 2-3 рік регулярного внесення.

Калімагнезія або каліймаг - гранульоване або кристалічне, мінеральне добриво з підвищеним вмістом калію і магнію. Поповнює дефіцит магнію, що особливо актуально для піщаних ґрунтів, які дуже бідні на цей мікроелемент, а він сприяє засвоєнню калію, фотосинтезу рослин. Можна використовувати під всі культури.

Двійний суперфосфат - гранульоване водорозчинне фосфорне добриво. Має 32 - 46 % фосфору, 10% азоту і 20% сірки. Легко засвоюється рослиною. Можна використовувати під всі культури, як восени, так і на весні.

Монофосфат калію NPK 0.52.34 - швидко розчине, кристалічне добриво. Повністю засвоюється рослиною, та не має шкідливих домішок у складі. Підходить для всесезонного підживлення.

Сульфат калію - (сірчанокислий калій) - висококонцентроване калійне, безхлорне добриво. Підходить для підживлення літом, так і восени. Майже повністю засвоюється рослиною. Можна використовувати під всі культури.

4. Коли та чим обробити сад?

Для обробки саду потрібно підібрати суху, безвітряну погоду. Щоб не було дощу хотя б добу, та не було приморозків в нічний час. Температура повітря в день повинна коливатись від +10 до +5 °С. Потрібно не забувати й за правила безпеки при обприскуванні.

Частіше для обприскування використовують препарати: залізний купорос, мідний купорос, карбамід (сечовина), бордоська суміш, 30 В, 30 Д, Нітрофен, Брунька.

Останній має найбільшу ефективність, оскільки залізний, мідний купорос та бордоська суміш - препарати, які були введені в систему захисту саду дуже давно та морально застаріли.

 Переваги Бруньки очевидні, вона комплексно захищає сад від шкідників, захворювань, мохів та лишайників. Але головна "унікальність" даного препарату - здатність "проникати" під кору і знищувати там будь-яку інфекцію, на відміну від залізного, мідного купоросів і, звичайно ж, бордоської суміші.

Застосовуючи препарат Брунька, восени після скидання листя, необхідно дотримуватися правил безпеки та працювати у рукавичках і респіраторі.

 Цей препарат має ряд рекомендацій:

1) обробки проводяться 2 - 4 рази на рік.

2) середньодобова температура повинна бути +5 - 10 °C.

3) суха, безвітряна погода.

Брунькою можна обробляти як восени (по скидання листя), так і навесні до розпускання бруньок, але дотримуватися інтервалу. Обробляти можна плодові кущі та дерева (кісткові, насіння), троянди та виноград.

Тепер ви знаєте що краще зробити восени в садку. Але все одно профілактику ніхто не скасовував. Тому навесні потрібно буде теж виділити часу для Вашого саду.

Гарного Вам врожаю!

 (0)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook