Правильне зберігання яблук

Правильне зберігання яблук

Корисна інформація про різне

5 хв. 109

 (0)    0

Правильне зберігання яблук

 

Зміст:

1.     Перше правило не витирайте та не мийте під час збору.

2.     Друге правило це просте укладання не навалом.

3.     Третє правило обгортання в папер, або використовування сипучого матеріалу.

4.     Четверте і саме головне правило це місце де буде зберігання яблук та умови для зберігання.

 

Звичайно збір яблук необхідно в період повного достигання яблук. Під час збору плодоніжку бажано залишати і збір обробити за сухої та ясної погоди. Збираючи обережно та акуратно. Збір робити бажано в дерев'яні чи пластмасові ящики які мають отвори. Починати збір правильно від низу яблуні, і рухатись поступово вгору таким чином вони мешне будуть опадати. Пошкодження на плодах, чи місце удару з часом перетвориться на гниль, такі плоди краще ложити окремо для споживання в першу чергу так як при масовому закладанні на зберігання може зіпсувати всі яблука в ящику.

Найкращі сорти яблук на тривале зберігання це пізньостиглі сорти яблук. Під час збирання такі сорти яблук, як правило, на початку осені ще жорсткі та кислі на смак. Однак під час процесу лежання у сховищі взимку це може бути погреб чи підвал плоди дозрінуть, стануть солодкі, соковиті та дуже смачні і ароматні.

 

Сорти яблук які варто обирати для зимового зберігання:

  • Айдаред;
  • Голден Делішес;
  • Джонатан;
  • Золотий Пермент;
  • Грін Сміт;
  • Сніжний Кальвіль;
  • Ріхард;
  • Пінова;
  • Гала;
  • Аскольд.

 

Отже розглянемо основні правила зберігання:

 

Перше правило не витирайте та не мийте під час збору

Достиглі плоди яблук покриті природним восково-матовим нальотом. Він слугує їм захистом від процесу гниття. Отже яблука не можна витирати чи мити в процесі збирання. Позбавившись на яблукові цього покриття, зберегти такі плоди яблук буде неможливо.

 

Друге правило це просте укладання не навалом

Просте викладання яблук в дерев’яних ящиках штучним методом, без кидання ще й хвостиком догори подовжить термін зберігання. Хоча й процес зберігання яблук при такому методі недовговічний. Такі методи вкладання підійдуть для м'яких сортів, які не витримують багато шарів.

 

Третє правило обгортання в папер, або використовування сипучого матеріалу

Можна обгорнути кожний зібраний фрукт в папір чи серветку паперову, але використовувати газети не заборонено. Ще використовують метод пересипання кожного ряду зібраних яблук таким матеріалом як сухим піском, чи лушпинням від насіння гречки, також використовують дерев’яну стружку чи тирсу. Такий метод зменшує відсоток вологи, захищає від ударів одне об одне та  від механічного пошкодження під час укладання.

Четверте і саме головне правило це місце де буде зберігання яблук та умови для зберігання

В процесі закладання яблук у сховище основною умовою для зберігання це звернення уваги на температурний режим у сховищі, на вологі показники приміщення, та на вентиляційну систему в приміщенні. Підібр такого місця для зберігання зібраних яблук непростий процес. Оптимальна температура для гарной умови зберігання це +3 +5 градуси у сховищі, при таких умовах зберігається основна вимога це соковитість та пружність яблук. Занадто сухе та занадто вологе сховище також не підійде.

Оптимальне приміщення це темне та прохолодне місце, як льох, чи підвал є ідеальним місцем для довготривалого зберігання ваших фруктів. Зібрані яблука рекомендовано зберігати в ящиках з девара чи пластикових ящиках для фруктів овочів, або ж використати картонні коробки, але ящики повинні стояти не на підлозі а бажано на стелажах чи піддонах. Не використовуйте солому для перешаровування яблук від неї яблука отримають неприємний запах. Також звертайте увагу на те що в ящиках мають бути яблука одного сорту так як терміни зберігання кожний сорт має різні. Також варто звертати увагу на правило сусідства по зберіганню. Так як яблука не рекомендовано  зберігати разом в одному приміщенні з овочами. По перше їх не варто зберігати в одному приміщення разом з овочевими бо під час достигання у картоплі та моркви відбувається процес з виділення газу, який з стовідсотковою вірогідність просочиться до структури яблука, і потім вони набувають неприємний смак та запах.

 (0)    0

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook