6 хв. 55

 (0)    0

Зберігання моркви

Здоровий та високоякісний врожай моркви можна отримати тільки за умови дотримання принципу інтегрованого організування у  виробництві. З дотриманням головних принципів у вирощуванні. Потрібно чітко контролювати стану грунту; вибір гібриду чи сорту що плануєте вирощувати; проводити догляд за посівом моркви; дотримуватись сівозміни поле на якому вирощували моркву змінюють раз на сім років; необхідно контролювати  внесення добрив, особливо це стосується азотного добрива, знищувати бур’яни, шкідників та робити профілактику від хвороб. Ці всі фактори та пункти є основою в якісному зберіганні зібраного продукту. А далі потрібно буде правильно подбати про умови у сховищі. На тривале зберігання обирають моркву з періодом вегетації що становить від 120 до 140 днів. Термін збирання моркви краще заплановувати, в період коли бачите що морква себе підготувала за морфологічною ознакою.

 

Яких правил слід дотримуватись перед збором до зберігання

  • За один а то два тижні необхідно припиняти полив.
  • Проаналізувати температуру повітря та як висихає грунт, можливо полив припинити треба раніше.
  • Також приділити увагу на терміни внесення фунгіцидів чи інсектицидів перед збором врожаю можливо необхідно деякі буде коригувати бо мають довготривалу дію.
  • Зверніть увагу на носик моркви, перед збором вона має його заокруглити.

 

Вимоги до моркви при закладанні у сховище на тривале зберігання

  •           Морква має бути цілою, свіжою, здоровою, чистою, не в’ялою, не тріснутою, не мати ознак проростання, чи пошкодження шкідником.

Зверніть увагу що має погане зберігання морква, яка була підморожена, або прив'яла на сонці. 

Обрання типу зберігання:

Тип зберігання може бути:

  •    навалом;
  •    чи контейнерне.

Приміщення для зберігання

Сховище повинно мати відступ при зберіганні моркви з боків, та між контейнерами, також від стін, та стелі.

Сховище повинно бути:

  • щільним;
  • мати кондиціонер для тримання постійної температури;
  • та мати хорошу вентиляційну систему.

 

Вологість у сховищі

Вологість у сховищі відіграє важливу роль у показниках зберігання моркви. Вологість у сховищі має знаходиться в межах від 80 до 90%. Варто взяти до уваги, що морква при втраті вологи втрачатиме стійкість до патогену мікроорганізма, а особливо такого патогену гниль. Але також пам'ятайте, що  якщо вологість тримати у 100% — це також не є добрим показником, так як буде з'являтись  конденсація на моркві це спричинить негативний наслідок для тривалого зберігання.

 

Повернемось до температури у сховищі

  • Оптимальна температура у свховищі має бути від -2 до +2 градусів.

Для розуміння що ваша морква не підмерзає у верхньому ряду поставте ванночки з водою. Виберіть найпрохолоднішу точку в сховищі — встановіть в тому місці ванночку з водою і поступово в процесі зберігання моркви знижуйте температуру з кожним днем на 0,1 градус контролюючи ванночку з водою. В процесі як тільки в ванночці розпочнуться з'являється льодові кристалики — це означатиме, що морква також може примерзнути. В такому разі буде потрібно добавити на 0,1 в гору оце, й буде вашою оптимальною температурою для зберігання продукту.

 

Повітрообмін у сховищі

За оптимальною температури зберігання на 1 кг моркви продукується від 3 до 5 мг СО2. Надмірність в накопиченні СО2 за тривалого зберігання буде призводити до погіршення якісних показників моркви і може призвести до псування. За умови що обдув моркви повітрям у сховищі здійснюватиметься через вентиляційні системи, а якщо вона відсутня то хоча б шляхом проведення відкривання дверей у сховищі. На першому тижні зберігання моркви це робиться щодня проводиться повітрообмін, а надалі через потрібно робити кожні 3-4 доби повітрообмін.

Завантаження моркви у сховище

Ідеальними показниками для завантаження у сховище за температури саме моркви в 12 градусів. Обсяги вашого сховища завантажуйте не більше ніж в 10 відсотків. Тобто поступово. Щоб в день завантаження морква охолоджувалась повністю, до наступного завантаження. Так як при заповненні сховища надто великими об'ємами, це призведе до неповного охолодження і порушить процес зберігання, і може початися процес псування.

 (0)    0

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook