Топ - 7 найкрасивіших однорічних квітів для озеленення вікон, балконів та клумб влітку.

Топ - 7 найкрасивіших однорічних квітів для озеленення вікон, балконів та клумб влітку.

Все про квіти

10 хв. 1519

 (1)    0

Зміст:

1. Петунія 

2. Катарантус 

3. Пеларгонія 

4. Віола 

5. Діхондра 

6. Ротики садові 

7. Газанія 

 

Кожного року в зимовий період ми починаємо сумувати за барвистим літом, задумуватись що буде рости на клумбах, балконах, підвіконнях в наступному році. Представляю вашій увазі топ найбільш невибагливих і в той час найкрасивіших квітів 2022 року.

 

1. Петунія - популярність цієї рослини дуже велика внаслідок безперервного цвітіння та витривалості різних умов вирощування. Квітнуть петунії все літо і до

 осінніх заморозків. Мають найрізноманітніші відтінки та кольори, з яких можна

 сформулювати різноманітні композиції. Квіти бувають від зовсім маленьких 4 - 5 см до гігантського 16 - 18 см, з простою квіткою та повною. Найзагальніший поділ петуній - це кущові та

 ампельні сорти. Кущові, або гіллясті петунії найчастіше садять у ґрунт чи ящики «кашпо». Ампельні петунії висаджуються у великі вазони або підвішуються на верандах та лоджіях, але гарно виглядають і на клумбах. Петунія гарно розмножується як насінням, так і черенками. 

 

2. Катарантус - відноситься до вічнозелених тропічним рослинам. 

Не зважаючи на тропічні корені відмінно прижився в нашій кліматичній зоні. Винятковий зовнішній вигляд та невибагливість у догляді дозволяють катарантусу бути улюбленцем квітникарів та озеленювачів. По пишності цвітіння і по красі квітки не поступається улюбленою садівникам квіткової культури петунії.

Катарантус розвивається досить швидко, до того ж він абсолютно не любить холод, тому з висадкою у відкритий ґрунт краще не поспішати. При густій посадці виходять яскраві рясно квітучі до пізньої осені килими з соковитим зеленим листям. Висаджувати краще катарантус на сонці або півтіні, полив помірний - він не любить перезволоження.. коріння через надлишок вологи загниваються і рослина гине...

При вирощуванні катарантусу необхідно знати три основні правила:

Він дуже світлолюбний, тому тільки відкрите сонце. Досить ненажерливий, тому не забуваємо годувати.

На початку зростання необхідно прищепити, щоб кущики були кущисті, а відповідно і цвітіння було пишніше.

До речі, у вирощуванні із насіння він набагато легше петунії. Існує також безліч сортів як кущових, так і ампельних, різних забарвлень. 

 

3. Пеларгонія (герань) – це світлолюбна рослина. Висаджена у відкритий ґрунт або винесена на відкрите повітря на літо, герань чудово переносить пряме сонце.

 Виняток становлять королівські пеларгонії, які більш вибагливі до впливу вітру та дощу, тому їх переважно вирощувати на терасах, балконах та підвіконнях у захищених місцях. Пеларгонія легко розмножується живцем. 

Красуня не любить великих горщиків і багато землі, вона буйно цвіте в тісному горщику, зайнявши весь його об'єм корінням. Верхівка прищипується на десятому листку і кущ буде пишним, якщо і бічні пагони ви теж прищипнете на шостому листі. Сонечко, тепло, рідкісні рясні поливи і ваше кохання — це все, що потрібно цій квітці.

 

4. Віола (фіалка) - невисока (від 15 до 30 см) трав'яниста рослина з яскравими окремими квітками. Сам квітка розташовується на довгому квітконосі та шпорці в діаметрі може бути від 3 см та досягати 7 см, а то і 10 см. За формою і забарвленням квітів виділяють ознаки, що вражають уяву: пелюстки можуть бути одного забарвлення, з цятками або смужками, двох або трьох кольорів, прості за формою або махрові, краї у всіх пелюсток зустрічаються рівні чи хвилясті залежно від сорту. Ряд сортів мають квіти дуже схожі на звірят. Віола має як багаторічні, і однорічні сорти. Дуже любить відкриті сонячні місця, але водночас – не переносить сонця. Тому вибирає її місце проживання, прослідкуйте, щоб воно хоча б на кілька годин на день вирушало в тінь. Загалом, вона і в повній тіні чудово цвіте, єдине - квітки дрібніші і трохи блідніші, ніж у віоли, вирощеної на сонечку. Шикарно віола виглядає в бордюрах, під невисокими кущами, прикрашає рокарії, чудово почуває себе в контейнерах, що прикрашають балкон або терасу. Дуже велика популярність припадає сорту ампельної віоли, який добре виглядає в підвісних горщиках. Ці кущики мають кулясту форму до 20 см заввишки. Під час бурхливого цвітіння кущ повністю покритий дивовижними ароматними суцвіттями. 

 

5. Діхондра - королева вертикального озеленення. Ця красуня буває двох видів смарагдовим та срібним. У підвісних кашпо рослина нагадує водоспад завдяки

 своїм смарагдовим або сріблясто-зеленим густо облиствених пагонів. Вона широко застосовується для прикраси садових ділянок, її висаджують на альпійські гірки та декорують веранди, паркани та стіни будівель.

Діхондру використовують не тільки як ампельну рослину, але і як ґрунтопокривну. Вона утворює шикарний килим, тому її часто висаджують між плитами на доріжках. Багато садівників які займаються вирощуванням діхондри, кажуть, що це універсальна рослина. Щоб діхондра зростала швидко, краще висаджувати її на сонячні місця. Вона полюбляє добре дренований ґрунт та своєчасний полив. 

Вона чудово підкреслює висаджені поруч квітучі рослини, частіше її використовують у поєднанні з лобелією, петунією пеларгонією, тощо. Тонкі, довгі та, на перший погляд крихкі батоги виростають до 2 метрів, за більш сприятливих умов до 6 метрів. У ландшафтному дизайні діхондра чудово виконує функцію фонової рослини практично для будь-яких квітучих рослин.

 

6. Ротики садові - багато хто позабув про таку квітку, але напрасно. Адже це неймовірно красива та невибаглива квітка. Вона буває як низька, так і висока, кустовою так і ампельною, квіти бувають як пості, так і повні. Найчастіше на клумбах так і в горщиках можна зустріти низькорослі ротики садові. Низька рослина має компактну форму та не розвалюється, добре гілкується від основи, у відкритому ґрунті досягає висоти від 15 до 25-30 см, ширина куща 20-25 см. Квіти оригінальної будови як і прості, так і повні, подвійні, різного кольору від соковитого малиново-пурпурного кольору до яблуневого, а то і білого кольору, бувають біколори. Квіти зібрані в невеликі кисті. Квітка відрізняється стійкістю до спеки та дощовій погоді, цвітуть неймовірно рясно протягом усього сезону, а з настанням похолодань вона ще краще яскравіше починає виглядати. Восени він один із тих, хто продовжує радувати незважаючи на заморозки, тобто він дуже холодостійкий. А якщо зима була теплою, то може всю зиму простояти у зеленому одязі й може перезимувати. Але навіть якщо зима була суворою, не біда! Рясний самосів дрібних численного насіння дозволить щорічно милуватися його гарними суцвіттями на клумбі.

 

7. Газанія - цю квітку неможливо ігнорувати й не знайти їй місце на клумбі чи на підвіконнику. Ще її називають різнокольоровою африканською ромашкою. І так і так

 правильно, ця квітка може радувати нас цілий рік, влітку в саду, а взимку вдома. Висота цієї квітки до 30 см. Дуже гарно виглядає, як у моноклумбі, так і в поєднанні з декоративно-листяними: колеус, хоста та ін. Для того, щоб газанія радувала на всю силу пишним цвітінням надайте їй найсонячніше місце на клумбі. Вона чудово виносить високі температури та недолік вологи, тому рясне цвітіння забезпечено навіть у посуху. Рослина розмножується найчастіше через насіння, але бувають і черенкують. Сіяти газанію можна як в ґрунт під плівку, так і розсадою, але розсаді потрібно багато світла, на те вона і "африканська", хоч і ромашка. Які б ви квіти не обрали все одно головне щоб вони радували вас, а ми у цьому допоможемо.

 

Чекайте випуску наступної статті про тонкості вирощування той чи другої квітки. 

 (1)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook